Реклама / Ads
0| 5176 |23.10.2007 НОВИНИ

Осама бен Ладен стяга редиците на „Ал Кайда”

.
Обръщението по катарската телевизия „Ал Джазира” на терорист номер едно в света бе адресирано до иракските бунтовници, които трябвало да се борят още по-свирепо срещу западните агресори. Бен Ладен зове за единение на мюсюлманските радикалисти.
 

 

 

Александър Иванов

 

Най-новото обръщение на най- издирвания човек на света се появи снощи по катарската телевизия „Ал Джазира”, а гласът от него наистина напомняше този на терориста, който изправи на нокти целия Запад. „Аз призовавам братята мюсюлмани от „Ал Кайда”, от цял свят да избягват екстремизма, а лидерите и религиозните авторитети да не поставят на първо място своята власт и превъзходство, а да се осланят на призивите на Всевишния и неговия пророк” – се казва в обръщението. Следват призиви за обединение в борбата със западния агресор. „Поотделно вие сте слаби, ваш свещен дълг е да се обедините. Избягвайте разногласията и разделението” – призовава още Осама бен Ладен.

Западните агенции съобщават, че лидерът на „Ал Кайда” е употребил в обръщението си арабската дума „ta’assub”, която може да се преведа като екстремизъм или фанатизъм, подразбираща се като лоялност на определени групи или организации, които не отчитат интересите на преобладаващата част от населението. По мнението на експерти Осама бен Ладен е далеч от теоритизирането и абстрактните религиозни препоръки. Записът вероятно е отговор на желанието на някои сунитски племена в Ирак да започнат сътрудничество с американските военни части там. Същите сунитски племена напоследък влязоха в открити сражения с формированията на „Алoussama-ben-laden-1-3.jpg Кайда” в Ирак.

Бен Ладен в своето обръщение също така говори за „някои грешки, допуснати в „свещенната война”. Агенция „Франс прес” припомня, че призивите на водача на „Ал Кайда” са в отговор и на участието на хиляди иракчани във възстановителните процеси в страната, ръководени от американските военни. В тази връзка „Франс прес” припомня още и за убийството на един от сунитските шейхове на 13 септември тази година – Абдул Сатар Абу Риш, който плати с живота си заради дружеските си отношения със Съединените щати. Шейхът лично се бе срещал с президента Джордж Буш и представители на НАТО. По традиция катарският телевизионен канал „Ал Джазира” не дава информация по какъв начин и откъде е попаднала у него лентата със записа на обръщението, чиято автентичност се проверява от специалисти на ЦРУ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5412 |16.10.2007 Войниците в отпуск да гласуват, командоси се стягат за НАТО . 1| 8858 |05.06.2007 На 16 май се очаквал атентат срещу Младен Михалев - Маджо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads