Реклама / Ads
0| 4722 |01.03.2016 НОВИНИ

Осама бин Ладен завещал милиони долари на глобалния джихад

.
Осама бин Ладен
Убитият лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен посочва в писма и други документи как да бъдат разпределени след смъртта му парите и личното му имущество на стойност най-малко 29 милиона долара. Неговото предсмъртно желание е по-голямата част да бъде използвана за продължаване на глобалния джихад, съобщи Ройтерс.
 
Едно от писмата, намерено в кашон със 113 документа, прибрани от командосите на САЩ, ликвидирали Бин Ладен през 2011 г., според служители на американското разузнаване е последното му завещание.

Ройтерс и телевизия Ей Би Си са получили ексклузивен достъп до документите, преведени от арабски на английски и разсекретени от разузнавателните агенции на САЩ.

В един от тях, написан на ръка в края на 90-те години, лидерът на Ал Кайда посочва, че 1 процент от 29 милиона долара, които имал в Судан, трябва да отиде у Махфуз Улд Уалид, командир от Ал Кайда, който използвал бойния прякор Абу Хафс ал Мауритани.

"Той вече получи 20-30 хиляди долара от тях, продължава Бин Ладен. Обещах да го наградя, ако успее да измъкне парите от суданското правителство". Бин Ладен живя в Судан пет години като официален гост, докато не беше помолен да напусне през май 1996 г. от тогавашното ислямско фундаменталистко правителство под натиска на САЩ.

Един процент от сумата Бин Ладен е предвидил за втория си помощник, инженера Абу Ибрахим ал Ираки Саад, който му помогнал да основе първата си компания в Судан - "Уади ал Акик ко.", според документа.

Бин Ладен призовава всичките си роднини да използват остатъка от парите за подкрепа на свещената война.

"Надявам се моите братя, сестри и лели да се подчинят на волята ми и да похарчат парите, които оставих в Судан, за джихада в името на Аллах", се казва в завещанието.

В друго писмо от 15 август 2008 г. Бин Ладен моли своя баща да се грижи за жената и децата му, ако умре преди него. Като последно предсмъртно желание той моли баща си за прошка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4709 |28.12.2015 Младенов: Опасно е вътрешнопартиен конфликт да се оправдава с геополитика . 0| 5653 |19.10.2015 Цветанов в с. Бенковски: Румен Младенов ще преобрази община Кирково . 11| 6704 |24.08.2015 Н. Младенов: Заплахите за България идват отвътре, а не отвън . 14| 6243 |12.08.2015 Професор: Кладенецът в Плиска е един обикновен селски кладенец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads