Реклама / Ads
1| 4355 |18.12.2017 НОВИНИ

Осем души съдят държавата за незаконно подслушване

.
Осем души водят в момента дела срещу държавата за обезщетения за незаконно прилагани специални разузнавателни средства. Според данни на Бюрото за контрол на СРС засегнатите от подобни акции в разрез със закона са 21 души, пише вестник „Сега”.
 

Обезщетение от 151 хил. лева търси от прокуратурата следователят Бойко Атанасов за това, че е бил незаконно подслушван. Това става ясно от материалите по делото му по закона за отговорността на държавата. Процесът е насрочен за март в Софийския градски съд (СГС).

 

През февруари 2016 г. Атанасов разказа в серия от интервюта, че в столичното следствие има шпицкоманда от магистрати под контрола на Цацаров. Те решавали делата, както поиска главният прокурор. Според него там има три "незаконни" сектора, което позволява заобикалянето на случайния принцип за разпределение на делата. Най-проблемният сектор е първи "Специализиран". Бойко Атанасов обясни, че там са съсредоточени най-верните на шефовете на прокуратурата следователи, които решават най-важните дела. Тези дела били държани "на трупчета", за да се активират в момента, в който това е нужно, каза магистратът. Етичната комисия на съдебния съвет се сезира, за да провери случая, но стигна до извода, че проблеми няма.

 

В исковата си молба Атанасов твърди, че през 2013 г. бил уведомен от шефа на градската прокуратура, че е подслушван по наказателно производство срещу него. През март 2016 г. следователят подал заявление до Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. След два месеца получил отговор, че през 2012/ 2013 г. е подслушван незаконно. Нарушенията са две - в искането за СРС няма данни за съпричастността на следователя към разследваните престъпления и разрешението е дадено в нарушение от Софийския окръжен съд.

 

Телефонните разговори, които е провеждал през този период, са били подслушвани по искане на прокуратурата, твърди следователят. Той се оплаква от произвола, царящ в съдебната система, незаконните действия на прокуратурата, нарушено право на личен живот и уронване на честта и достойнството му.

 

Първоначално искът на Атанасов беше и срещу окръжния съд, но СГС прекрати делото в тази му част. Причината е тълкувателно решение на Върховния касационен съд, според което съдилищата могат да бъдат съдени по закона за отговорността на държавата само заради незаконно наложено настаняване за лечение и при прилагане на административна мярка, когато тя бъде отменена.

 

Преди повече от година пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Атанасов е бил обект на СРС по искане на предишния директор на ГДБОП Станимир Флоров, а разрешението е дадено от председателя на Софийския окръжен съд.

 

В страната се водят още 7 дела. Според данните на Бюрото за контрол на СРС хората, срещу които незаконно са прилагани СРС-та, са 21. Давността за търсене на обезщетения е 5 г. Както в. "Сега" писа, в един от казусите държавата е осъдена от родителите на Илиян Тодоров, който през декември 2013 г. беше осъден на доживотен затвор заради жестокото двойно убийство пред столичната дискотека "Соло".

 

Илиян не бе открит след окончателната присъда и още се издирва, за да бъде пратен зад решетките. В началото на издирването му обаче родителите му са били подслушвани, макар че този способ не може да се прилага за издирване на лице с влязла в сила присъда. От друго дело се вижда, че в едно искане за подслушване като основание се сочи текст от Наказателния кодекс, който 3 години по-рано е отменен. Бившият зам.-председател на ДПС и основател на партията "Свобода и достойнство" и съучредител на Реформаторския блок Касим Дал също осъди прокуратурата за незаконно подслушване. От делото му се видя, че по време на бурните политически процеси през 2013 и 2014 г. Дал е подслушван половин година заради анонимен сигнал, постъпил в МВР, за готвен атентат срещу Лютви Местан и Делян Пеевски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4087 |09.12.2017 Осем алпинисти загинаха затиснати от лавина в Иран . 14| 6054 |04.12.2017 Лидерът на ДСБ: Кадровата политика в държавата е пародия, обслужва този или онзи . 0| 4246 |04.12.2017 Арестуваха осем заподозрени за убийството на малтийската блогърка . 4| 5767 |01.12.2017 Лидерът на БОЕЦ: С майката на Емил Шарков държавата стигна дъното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads