Реклама / Ads
23| 6068 |25.08.2012 НОВИНИ

Още българи, замесени в трафика на 3-те тона кокаин

.
Подготвят нови арести за кораба с кокаина. Испанец и колумбиец въртели наркогрупировката. Трите тона дрога били натоварени в свободни води
 

Службите за сигурност разполагат с информация за още българи, замесени в трафика на трите тона кокаин, открит на кораба „Св. Николай”, пише в. Монитор. Част от заподозрените са отговаряли за набирането на екипажа. Умишлено си правели срещи в различни европейски страни, за да не привлекат вниманието на ченгетата. „Нещата тепърва ще се разплитат и ще става още по-интересно”, категорични са спецполицаи от ГДБОП. Те не изключват вероятността в скоро време още българи да бъдат арестувани. Всички действия на нашата и испанската полиция изкъсо се наблюдават от американската служба за борба с наркотиците (ДЕА). Нейни представители заминаха тази седмица в Мадрид, за да могат отблизо да се запознаят с всички подробности около разследването. Трите тона кокаин, задържани на българския кораб „Св. Николай” край бреговете на Испания, са били натоварени в свободни води, обясниха още разследващи. Колумбиец и испанец са ръководели международната наркоорганизация, съобщи преди ден шефът на МВР Цветан Цветанов.

По план, след като натоварил белия прах близо до Венецуела, плавателният съд трябвало да замине за остров Зелен нос. На практика обаче той само минал край него, след което се насочил към Галинийския бряг в Северна Испания. Ченгетата влезли в дирите на бандитите преди около 3 месеца и оттогава започнали изкъсо да ги наблюдават. Щом „Св. Николай” наближил сушата, полицейските власти на Пиренейския полуостров го задържали на 13 август т. г. Любопитна подробност е, че екипажът е получил разпореждане да свали товара също в открити води. „На кораба не е имало никакъв друг товар освен наркотика”, допълни още Цветанов. Именно заради тези факти испанските разследващи органи са приели, че всички 21 арестувани моряци са били замесени в кокаиновата афера.

„В тази ситуация само те могат да си помогнат”, подчерта вицепремиерът и допълни, че ако искат, биха могли да бъдат полезни и за разкриването на истината около трафикирането на гигантската пратка с дрога. До този момент нито един от арестуваните нашенци не е разпитан от съда. При задържането с някои от тях са водени разговори, но те не могат да бъдат използвани като доказателство в процеса. По време на оперативната разработка са били събрани безспорни доказателства за престъпната дейност на част от екипажа.  Малко хора от уличените са дали знак, че са готови да свидетелстват срещу наркоорганизацията и да разкрият схемата й на работа. „Фирмата на собственика на кораба Дойчин Дойчев „Сийборн Трейд” е куха”, обясни   Цветан Цветанов. При проверка на адреса, където уж се помещава, се оказало, чена това място не съществува никакъв офисНещо повече, дружеството не извършвало каквато и да било дейност. До този момент Дойчев, който беше арестуван, а впоследствие освободен от съда „Антимафия”, не е предоставил каквито и да е документи за дейността на фирмата си. Българите са имали задача само да прекарат безпрепятствено наркотика през Атлантическия океан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5869 |23.08.2012 Цветанов в Испания за наркотрафика с българския кораб . 7| 5528 |18.08.2012 Двамата, замесени в наркотрафика в България - с обвинения . 5| 7906 |18.08.2012 Организаторът на наркотрафика се занимава със строителство . 52| 7771 |02.06.2012 Българи, да се преклоним пред Ботев и загиналите за Отечеството!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads