Реклама / Ads
1| 4535 |08.03.2010 НОВИНИ

Още днес потичат парите към джипитата

.
Днес следобед към районните здравноосигурителни каси ще бъдат преведени парите за личните лекари и зъболекарите, а до края на седмицата ще бъдат извършени и останалите плащания към специалистите и болниците.
 
Това е обещал премиерът Бойко Борисов на среща с лидерите на съсловните организации днес, съобщи пред БНР, цитиран от "Здраве нет" председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. На срещата са присъствали и финансовият министър Симеон Дянков, здравният министър Нанев, директорът на НЗОК Жени Начева и председателят на УС на НЗОК Владислав Горанов.

От здравната каса показали разчети, според които в края на миналата година събираемостта на здравните вноски е била с 250 млн. лв. по-ниска от заложеното, поради което резерв на касата практически не е имало, обясни д-р Райчинов. Затова на първото си редовно заседание в сряда Министерски съвет ще приеме решение за отблокиране на 350 млн. лв. от резерва на касата, е уверил премиерът Борисов. После решението ще трябва да мине и през Народното събрание.

В най-кратки срокове здравната вноска ще бъде увеличена с още 2%, са заявили управляващите по време на срещата. За да се преодолеят проблемите с позитивния лекарствен списък ще бъде възстановена лекарствената комисия в здравната каса, която беше премахната с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и създаването на Комисията по позитивния лекарствен списък. Всичко това трябва да се случи през законодателни промени, което ще отнеме около месец, отбеляза д-р Райчинов. Участниците в срещата са се договорили и за изплащане на сумите на семейните лекари от потребителските такси на пенсионерите, както и за запазване на сегашните наеми на кабинетите в ДКЦ-тата.

Отсега нататък парите за доболнична помощ ще бъдат изплащани редовно, съобщи от своя страна председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, като се позова на уверенията на премиера Борисов и екипа му. По думите му, лично премиерът се е ангажирал плащанията да не бъдат бавени за в бъдеще.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов призова колегите си да се успокоят и отбеляза, че на практика исканията на протестиращите са на път да бъдат изпълнени. Д-р Райчинов заяви, че е поел личен ангажимент пред премиера и че ако обещанията не бъдат изпълнени, той също ще трябва да подаде оставка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5213 |07.03.2010 Джипита спират работа, искат си парите от НЗОК . 3| 5758 |02.03.2010 Нов вицепремиер за европарите иска ДСБ . 19| 5772 |28.02.2010 Търсят парите на “Октопода” . 16| 5405 |24.02.2010 Р. Овчаров: Няма разлика откъде идват парите за АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads