Реклама / Ads
2| 4344 |27.04.2018 НОВИНИ

Още няма обвинения за мъртвите коне в Осоговската планина

.
Случаят с намерените мъртви коне в Осоговската планина не отшумява вече месец. Първоначално доброволци, попаднали на умрелите животни, се опасяваха, че от глад и под снега може да са загинали 70 коня. Впоследствие в южния дял на планината бяха открити 33 загинали животни. Прокуратурата продължава разследването си, но повдигнати обвинения към момента няма, съобщи кореспондентът на бнр в региона.
 
Ветеринарни специалисти от Областната агенция по контрол на храните и разследващи полицаи продължават да извършват огледи.

Случаят с конете на фермера Петър Пищалов предизвика масирана проверка на всичките 367 обекта в Кюстендилско, в които се отглеждат 2 460 коне, обявиха от Областната агенция. Проверката трябва да приключи до 30 април, но може да продължи и след това, ако се наложи, заяви и.д. директор на Агенцията по храните в Кюстендил д-р Велка Войнова. До момента са проверени над 40 обекта с около 1 800 еднокопитни животни.


Установени са нарушения, има и съставени актове, предстои издаване на наказателни постановления. Санкциите варират от 300 до 2 000 лева.

Някои от фермерите в района не са съгласни заради един техен колега да ги проверяват щателно - животно по животно. Общинският съветник Валери Йовев, който от 30 години отглежда животни, има ферма с 50 коня в подножието на Осогово. "Такова чудо не бях виждал! Това, че едно лице не се е грижило за животните, не означава, че другите не се грижат. Не може да се прави генерален извод от това. Сложиха ни под общ знаменател", коментира той. 


С казуса е ангажиран и омбудсманът на общината Васил Иванов. В края на миналата година той проведе среща със земеделски производители, пострадали от набезите на безстопанствени животни в нивите и имотите им:


"Реално има резултати. Може би част от собствениците на такива животни се стреснаха и няма такова масово явление - унищожаване на селскостопанска продукция."

Планинари не приемат стада коне и крави да обезобразяват планинските райони. Природозащитникът и бивш общински съветник в Кюстендил инж. Севделин Атанасов смята, че е хубаво да се гледат животни в планината, но не "по този брутален начин" като сега. Относно специално обособените пасища той посочи:


"Това, което е заградено, е изглежда за да получат субсидиите по разните програми. Изрязват купища храсти и малки борчета, за да се вижда, че е голо, да се вижда, че е пасище. Стават едни голи полета и като завали проливен дъжд, кой ще спре водата."

Все още не е приключила проверката и за животните на самия Петър Пищалов и как е качил конете си в балкана. "Аз тези коне съм ги закарал, за да имат добри условия на живот, не да гледам как сега се гаврят с тях", признава Пищалов и допълва:


"Ако аз съм препъни-камъкът на това земеделие, ако аз съм злодеят - давайте, разпъвайте ме, убивайте ме и да тръгне тази страна. Искам тази България да върви." 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4988 |25.04.2018 Проф. Минасян: Не може да се каже, че няма работници у нас . 7| 4603 |25.04.2018 Жена почина в болница, нямала пари да си плати лечението . 1| 4129 |25.04.2018 ЕК нямало да плаща за водките и танцьорките на младежите . 0| 5089 |25.04.2018 Хората с увреждания вече няма да предоставят експертно решение от ТЕЛК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads