Реклама / Ads
10| 5517 |30.07.2013 НОВИНИ

Още седмица ще се трудят депутатите

.
Източник: Булфото
Депутатите ще ходят на работа още седмица, въпреки че според правилника на Народното събрание ваканцията им започва от първия ден на август.
 

Според подготвеното проектопредложение от Атанас Мерджанов от БСП и Камен Костадинов от ДПС депутатите ще излязат в лятната си отпуска на 7 август – следващата сряда, съобщава "Монитор”. Реално обаче последното заседание на парламента ще бъде този петък - 2 август, тъй като събота, неделя, понеделник и вторник по правилник са непленарни дни. Оставена е все пак възможност в последните два дни, преди да натоварят куфарите за морето, някои от законотворците да се съберат за неотложни задачи в парламентарните комисии. Това ще става по преценка на шефовете им.

Краят на депутатската отпуска ще бъде, както е по правилник - 31 август, предвижда предложението на Мерджанов и Костадинов. Тази дата обаче се пада събота и на практика депутатите ще се върнат отново на работа на 4 септември – сряда, с което им се събират общо 32 дни почивка.

Все пак някои депутати може да бъдат привикани предсрочно на работа, тъй като има възможност и в последната седмица на август да се проведат заседания на комисии. Това ще стане само ако се налага да се подготвят законодателни текстове, които да влязат за обсъждане в пленарната зала през септември, обясни Мерджанов. Предложението на депутатите от БСП и ДПС ще бъде обсъдено за последно в парламентарните групи, преди да се гласува утре в пленарната зала. Тогава ще се чуят всички идеи, сред които беше депутатите да не излизат в ефективна ваканция, като комисиите продължат да работят през целия август.

В оставащата последна седмица, преди да излязат в отпуска, избраниците са си подготвили амбициозна програма. Планира се окончателното прекрояване на бюджета да бъде гласувано още утре. За целта законотворците от бюджетната комисия се събират тази сутрин, за да уточнят промените текст по текст. В оставащите работни дни депутатите ще разгледат и управленската програма на премиера Пламен Орешарски. Той обеща да я представи от парламентарната трибуна още миналия петък, когато на пленума на БСП запозна с мерките си социалистите.

Преди да се отдадат на лятната си почивка, народните представители ще работят ударно и в комисиите. Утре депутатите от комисията по европейски въпроси ще изслушат информация от вицепремиера Зинаида Златанова за текущото състояние и напредъка в изпълнението на оперативните програми. В комисията по вътрешна сигурност и обществен ред пък ще бъде ръководството на МВР, а министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева ще посочи пред законотворците проблемите в антидопинговия център. Представители на изпълнителната власт ще запознаят депутатите и с процеса по цифровизация, както и с отчет на ресорната дирекция в Министерския съвет за разпределението на държавната субсидия за вероизповеданията през първата половина на тази година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 113| 8594 |27.07.2013 Валерия Велева: Блокират депутатите на почивка в Евксиноград . 22| 6407 |26.07.2013 Депутатите излизат в 32-дневен отпуск от 2 август . 10| 4922 |25.07.2013 След напрегнатия четвъртък, утре депутатите почиват . 28| 5477 |25.07.2013 Депутатите приеха актуализацията на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads