Реклама / Ads
1| 5860 |28.11.2014 НОВИНИ

Не останаха пари за магистрали

.
Архив Източник: Булфото
Ремонта на магистрала „Тракия“, доизграждането на „Хемус“, скоростния път София-Калотина и разширението на Южната дъга на Софийския околовръстен път ще се забавят с поне още година.
 
Това става ясно от стенограмата от последното заседание на кабинета, по време на което министрите решават да не подкрепят исканията на регионалното министерство за държавен инвестиционен заем от 300 млн. евро догодина. По предложение на финансовия министър Владислав Горанов са отхвърлени и исканията на армията за нов боен самолет, който струва към 800 млн. лв., както и заем от 150 млн. евро за Българската банка за развитие, пише в. Труд. Мотивът на Горанов е, че всички тези разходи за общо 1,3 млрд. лв. ще нарушат лимита за разходите в бюджета – до 40% от БВП, а дефицитът през 2015 г. ще надхвърли 3%.

В резултат правителството разрешава да се вземе заем само за изграждане на газовата връзка с Гърция. Така планираното за догодина строителство на „Хемус“ между Ябланица и Ловеч се отлага. Пари ще има само за довършването на участъка Шумен-Белокопитово, който се строи от години.

По време на дискусията регионалният министър Лиляна Павлова обръща внимание на премиера, че доизграждането на „Хемус“ е било предизборно обещание на ГЕРБ. Отговорът на Борисов е, че „с пари всеки може“. Павлова го репликира, че още не знае начин пътища да се строят без пари и би била благодарна за такова ноу-хау. В крайна сметка министърът си издейства разрешение поне да подготви въпросните пътни проекти, за да може те да се предвидят в лимитите за държавни и държавногарантирани заеми за 2016 г.

Сред проектите, които остават за 2016-та са и скоростните пътища София-Видин и Велико Търново-Русе. За пътя София-Калотина това ще е поредното отлагане. Ремонтът на старите участъци на магистрала „Тракия“, които са в окаяно състояние, пък трябваше вече да е започнал. Правителството на Пламен Орешарски дори обяви обществени поръчки за изпълнители, но те бяха прекратени от служебния кабинет „Близнашки“ заради липса на пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5780 |28.11.2014 Кр. Георгиева: Събуждаме парите на Европа . 14| 6029 |27.11.2014 Режат парите на майките . 3| 6444 |27.11.2014 Жена се хвърли от скала в Плевен, заради безпаричие . 5| 4596 |26.11.2014 По-малко пари за лекарства и болници догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads