Реклама / Ads
3| 4823 |26.10.2010 НОВИНИ

Оставаме в Афганистан до последно

.
Аню Ангелов
България, за разлика от други държави, в това число и страни членки на НАТО, не обявява нито начален, нито краен срок за изтегляне от Афганистан. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов по време откриване на конференцията "Европа за Афганистан: от разбиране до подкрепа".
 

По думите му съотнесено към състава на българските въоръжени сили, ние определяме нашето участие в Афганистан като значително. За неговото осигуряване заделяме повече от 7 % от бюджета за отбрана.

Министър Ангелов посочи, че в момента правителството споделя идеята, че страната ни трябва да участва в операциите в Афганистан, докогато има мандат на Съвета за сигурност на ООН за коалиционните сили и бъде постигнато единодушно решение на Северноатлантическия съвет.

Министър Ангелов подчерта, че нито официално, нито неофициално България е обявявала удвояване на контингента си в Афганистан.

През следващата година не се предвижда увеличение на нашето участие в сравнение с края на 2010 година.

Министър Ангелов посочи, че Бялата книга за отбрана предстои да бъде приета в четвъртък от Народното събрание и представя визията на военното ръководство за развитието на въоръжените сили.

В Бялата книга е записано, че до края на 2014 година числеността на въоръжените сили на България ще бъде не по-малко от 37 000 души, а числеността на армията - 26 000 души.

„В средносрочен план с оглед на новия подход на изграждане на силите, а също така и с развитието на обстановката в Афганистан не следва да се изключва априори възможността за консолидиране на нашия военен контингент в Афганистан.", допълни още военният министър.

Той посочи, че в ИСАФ има 536 български военни в три региона. Те участват в охрана на летищата в Кандахар и Кабул, има три медицински екипа, отделение военна полиция. Български военни сили за сигурност участват и с една оперативна група за подпомагане и връзка.

Други три такива оперативни групи и един хирургически екип са в процес на подготовка и ще бъдат изпратени в Афганистан в края на ноември и началото на декември. Така българските военнослужещи там ще надхвърлят 600 души.

По думите на министъра страната ни е предоставяла и предоставя определено количество оръжия, боеприпаси, медикаменти и друго имущество за афганистанката национална армия.

На конференцията присъства и американският посланик Джеймс Уорлик. „Противно на картината, която желаят на нарисуват Ал Кайда и техните съюзници екстремисти, нашата операция в Афганистан не е само американска война, нито е поредната мисия на НАТО", заяви дипломатът.

Той подчерта, че международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан са най-голямата военна коалиция в съвременната история, като се има предвид броя на страните участнички.

Това е мисия с мандат на Съвета за сигурност към ООН, в която членуват 47 държави, които предоставят военни части. Мисията в Афганистан се ползва с финансовата подкрепа на общо 70 държави.

През месец ноември тази година България и гвардията на Тенеси ще разположат още една оперативна група за обучение и свръзка, а в последствие ще бъдат изпратени още две такива групи изцяло от български състав.

По думите на Уорлик по-критично настроените биха попитали защо броят на жертвите на ИСАФ в Афганистан през последната година се е увеличила, след като числеността на международните сили за поддържане на сигурността в страната и афганистанските национали сили за сигурност е нараснала.

Отговорът по думите му е: „ Сега, когато разполагаме с достатъчни сили на място, започнахме да преследваме врага в райони, някога смятани от него за безопасни и постепенно наближава моментът, когато той няма да има къде да се скрие."

Уорлик изтъкна няколко факта, които сочат колко голям е напредъкът в Афганистан. Миналата година БВП в Афганистан е 22,5%,.Друг интересен показател е бумът на хора, които използват мобилни телефони. В момента в Афганистан има 13,3 млн. мобилни телефони, като през 2002 г. те са били само един милион.

Огромна е подкрепата за образованието на жените, сочат данни от допитване сред афганистанското население, цитирани от Джеймс Уорлик. Общо 87% от жителите на Афганистан подкрепят образованието на жените.

Афганистан бележи и напредък в борбата с наркотиците. Доскоро страната беше водеща в производството на хероин и отглеждането на мак за опиум.

За последните две години има спад в отглеждането на мак, а тройно се е увеличил броят на арестуваните наркотрафиканти през последната година.

Милиони афганистанци гласуваха на изборите за президент, а през септември тази година над 4 млн. гласоподаватели изразиха своята воля за избор на парламент.

Най-важният показател обаче според американския посланик е, че независимо от всички проблеми, правителството на Афганистан се е притекло на помощ по време на едно от най-тежките наводнения в съседен Пакистан.

„Надявам се, че подчертаването на тези положителни тенденции не ви карат да си мислите, че се опитвам да обявя победа или да ви внуша, че успехът е съвсем наблизо. Всички ние знаем, че предстои дълъг и опасен път", подчерта още Уорлик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4909 |14.10.2010 Л. Груев: От понеделник оставаме без служебни защитници . 7| 4928 |11.10.2010 РЗС: Бюджет 2011 - последно сбогом за ГЕРБ . 3| 4955 |23.06.2010 Още 65 военни с мисия в Афганистан . 1| 5379 |20.05.2010 НАТО поиска още БГ-военни в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads