Реклама / Ads
51| 12642 |18.02.2010 НОВИНИ

Оставиха Алексей Петров в ареста, Хамстера излиза навън

.
Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража” на Алексей Петров и Марчело Джотолов. За Николай Велков и Антон Петров – Хамстера, съдът определи гаранция по 20 000 лева на всеки. Момчил Кръстев и братята Пламен и Йордан Стоянови ще бъдат освободени от ареста. Беше им наложена най-леката мярка – подписка.
 

Към делото не са приложени справки за работата на Алексей Петров като офицер на прикритие в специалните служби, който е работил срещу организираната престъпност.

Новото обвинение, което прокуратурата е предявила към Трактора е, че на 22.11.1998 г. е пребил Георги Цветанов и му е отнел имот и Мицубиши. Петров обвини Цветан Цветанов и Иван Костов за агресия, осъществявана срещу него след ареста. Лоялният гражданин отрече да е имал общ бизнес с останалите октоподи. По-рано като свидетел беше призован Веселин Данов.

Пред съда Алексей Петров каза, че срещу него се води безпрецедентна репресия и несправедлив процес. Той повтори същото, което каза по-рано пред журналисти, че е арестуван, а все още няма събрани доказателства. „Стана ясно, че в последните дни по това дело участват всички без мен. Най-активни са медиите и политиците.”, заяви Трактора пред съда. Този път Алексей Петров намеси и Иван Костов в агресията, която се осъществявала срещу него. Той допълни, че е бил арестуван, защото си е позволил публично да се изправи срещу вътрешния министър Цветан Цветанов и му е казал, че някои негови подходи са вредни за работата на МВР. Най-вече ставало дума за неговата наивна словохотливост. „В отговор на това Цветанов ми изпрати маскирани служители да ме арестува.”

Трактора беше категоричен, че по този начин не е бил унижен лично той, а „един български офицер пред целия народ”. Пред Темида бившият сътрудник на ДАНС каза още, че имал бизнес с високи доходи и плащал огромни данъци. Петров изтъкна, че 90% от доходите му са отивали за привличане чуждестранни инвеститори. Трактора коментира, че по време на престоя си в „Кремиковци” е изпълнявал функции на офицер под прикритие. Той беше категоричен, че по негово време комбинатът е имал големи приходи. В последствие, когато Александър Томов го е изгонил и е седнал на стола му, всички са видели какво се е случило. Трактора каза още, че при напускането на Кремиковци е съставил доклад какви могат да бъдат вредите за комбината.

Във връзка с участието си в таксиметровите компании Алексей Петров намери също задачи за изпълнение. Той е бил в основата на това, протестиращите преди години таксиметрови шофьори да не нахлуят в парламента. Според него именно заради тази чисто човешка гражданска постъпка генерал Атанас Атанасов е ускорил назначаването му в службите. Алексей Петров запозна съда от къде познава другите подсъдими, като беше категоричен, че с никого от тях не е имал какъвто и да е общ бизнес. Той каза, че не би използвал за посредник Хамстера, защото нямал нужда от подобни услуги. По отношение на един от обвиняемите Йордан Стоянов, Трактора гарантира, че го е виждал за първи път в съдебната зала.

Новото обвинение, което прокуратурата е предявила към Трактора е, че на 22.11.1998 г. е пребил Георги Цветанов и му е отнел имот и Мицубиши. Днес по делото като свидетел беше призован варненският политик и бизнесмен Веселин Данов, който излежава присъда за проституция, наркотрафик и организиране на въоръжена престъпна група. Още вчера излезе информация, че синът на покойния конституционен съдия Христо Данов Веселин е изкаран от Варненския затвор и е докаран в София, за да свидетелства по делото "Октопод". Сред призованите е и Маргарит Тодоров - собственикът на "Домейн Бойар".

Според адвокат Васил Василев, защитник на бившия офицер под прикритие, това е единственото обвинение, в което за първи път се появява конкретика, но тя се опровергавала от показанията на свидетеля. Защитникът определи като несериозни показанията на свидетеля Веселин Данов, защото и той е бил клиент на съда, а имал да урежда лични връзки с Алексей Петров. Василев бе категоричен пред съда, че в момента прокурорите изпитвали ужас да разпитват нови свидетели, защото можело да разбият тезата на обвинението. Той изрази мнение, че Европа се заинтересувала за това дело само заради големия обществен интерес, който предизвиква то у нас, а той се подклаждал от изпълнителната власт.

Според другия адвокат на Трактора Ина Лулчева, управителката на таксиметровата компания „Ес Екрпрес” сама е искала да се застрахова в „Лев Инс”, а не като твърди обвинението със заплахи и сила. Защитата оспори и останалите свидетели срещу Алексей Петров, като изтъкна, че срещу много от тях е имало дела. „Тези техни показания е трябвало да бъдат проверени от прокуратурата преди да бъдат повдигнати обвинения”, каза в съдебната зала Лулчева.

Алексей Петров беше докаран в съдебната зала много преди началото на съдебното заседание. По този начин никой от операторите и фотографите не успя да направи актуални снимки на обвиняемите. Влизането в Съдебната палата на гражданите ставаше след щателна проверка и засилени мерки за сигурност заради присъствието на "ВИП-обвиняемия" в съда. Преди началото на заседанието председателят на съдебния състав направи забележка на един от обвиняемите, че дъвче дъвка и заяви, че октоподите се намират в съдебна зала, където има определени правила, които важат за всички. Въпреки това самият Алексей Петров се направи на ударен и продължи да си дъвче, без да обръща внимание на забележката.

След заседанието преди обяд той каза пред журналисти в Съдебната палата, че е засегнал сериозни банкови интереси и това провокирало ареста му. Той беше категоричен, че се е намесил в дела, свързани с високите лихви на банковата система. Трактора заяви, че е отишъл в парламента и е поискал да бъде изслушан по тези теми, но според него е щял да засегне много сериозни интереси. По думите му, след като подал сигнал на вицепремиера Симеон Дянков, вместо да получи отговор, бил арестуван. Часове след думите на Петров финансовият министър заяви, че към днешна дата в Министерството на финансите не е получавано подобно писмо, в което да се посочва модел за сваляне на лихвите на банките.

 Днес Апелативният съд в София гледа мярка за неотклонение, след като адвокатите на октоподите поискаха те да бъдат пуснати на свобода, след като Софийски районен съд наложи "задържане под стража".

 Алексей Петров изрази притеснение, че Цветан Цветанов и Момчил Момчев са произнасяли присъди пред обществото и заради това е възможно да изфабрикуват доказателства срещу  него.

„20 години съм работил честно в държавните структури”, каза Петров, който обаче не даде отговор какво конкретно е свършил за държавата. В съдебната зала Трактора беше категоричен, че не се е обвързал с политици. По отношение на изказванията на американския посланик Джеймс Уорлик от миналата седмица, когато поздрави българските служби за „Октопод”, Алексей Петров каза, че настоява за среща с него. Според Трактора папките, намерени в басейна Спартак са активно мероприятие на МВР и ДАНС и се е очаквало да бъдат „открити” там.

„Когато се случи тази акция, е естествено и очаквано да намерят папки в басейна. Нямайте съмнение, че дори да съм ги имал, нямаше да са там. Нали така?”, попита лаконично Петров. „Задържан съм, за да се потърсят доказателства. Към момента такива няма.”, каза още той. На въпрос дали е помогнал на Сергей Станишев да спечели изборите, Петров каза: „На глупави въпроси не отговарям.” В съдебната зала стана ясно, че по делото „Октопод” има нови повдигнати обвинения, които са станали факт в 19:30 вчера снощи.

На съдебния състав бяха дадени справки, касаещи подсъдимите Данговци.. От едната която е видно, че ЕК е направила проверка на фирмата им „Екометал инженеринг” и не са открити никакви нередности. Адвокатите на Пламен Стоянов пък приложиха справка, че клиентът им си е платил всички данъци, както и документи, че дружеството му е застраховано в ДЗИ, а не в „Лев Инс, както се твърди от обвинението.Адвокатите казаха също, че „Кремиковци” дължало 21 млн. лева на „Екометал инженеринг”, така че според защитата нямало как обвиняемите братя Данговци да са източвали комбината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5055 |18.02.2010 В. Сидеров: ДАНС повече е обслужвала Ал. Петров, отколкото обратното . 12| 5244 |18.02.2010 Цв. Цветанов: Доказателствата да бъде осъден Ал. Петров са достатъчни . 1| 4813 |17.02.2010 12 години решетки за Алексей Кичатов . 4| 4991 |17.02.2010 Имало информация за престъпна дейност на фирма на Ал. Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads