Реклама / Ads
46| 6753 |03.04.2010 НОВИНИ

Оставиха две "медузи" в ареста

.
Борислав Гуцанов остава в ареста Източник: wikipedia
Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“ за председателя на ОбС – Варна, Борислав Гуцанов.
 
С най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” е и бизнесменът Даниел Славов, Йоана Кръстева остава под домашен арест.

Мярката може да бъде обжалвана във вторник.

По всяка вероятност четвъртият Пенчо Пенчев, който е управител, също ще бъде пуснат под домашен арест, тъй като е поискано и от Прокуратурата.

По време на заседанието председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов заяви, че всичко, което е направено за фирмата „Градски транспорт”, е било с цел подобряване на транспортната системата в града. Той добави още, че офертата, която е била одобрена за закупуването на автобуси през 2003 година, е била най-изгодната от всички получени дотогава оферти и уточни, че през година е бил в управителния борд на дружеството „Градски транспорта” ЕАД.

Гуцанов добави, че през 2003 година е започнало обновяването на транспортния парк и ако не са били тези сделки, Варна е щяла да бъде като много от другите градове без общински градски транспорт. На няколко пъти той подчерта, че това е било най-изгодната оферта, която са получили за закупуване. Заради тази сделка дружеството е останало общинско и това му дава право да кандидатства по Оперативна програма „Транспорт”. Борислав Гуцанов изрази надежда, че делото ще приключи по-бързо, защото иска да си върне реномето – както своето, така и реномето на община Варна.

В началото на заседанието днес,  около 100 човека се бяха събрали в  подкрепа на четиримата задържани във Варна пред сградата на съда в морския град, но след това  намалели заради проливния дъжд.Събралите се са представители на структурите на БСП и служители на “Градски транспорт” ЕАД. Те коментираха, че показните арести са политическа акция, която цели разчистване на местната власт година и половина преди изборите

Според съпругата на арестувания председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов Моника Гуцанова разпространената информация, че в дома им са открити 100 000 лв. е лъжа.

„Просто нямам думи за тези лъжи, че е имало толкова пари в дома ми и това, че мъжът ми бил оказал съпротива. Направо не мога да повярвам, че органите на реда могат да лъжат и да си измислят неща по такъв начин", каза Гуцанова.
Тя заяви, че ще съди за психически тормоз институцията, която е организирала цялото това влизане.

“Това, което беше извършено завчера от полицаите при ареста на председателя на варненския общински съвет Борислав Гуцанов съдържа всички данни на полицейски произвол и с нищо необосновано полицейско насилие”, заяви пред БГНЕС адвокат Михаил Екимджиев - председател на Управителния съвет на Асоциацията за европейска интеграция и праватa на човека.

Съгласно закона, полицията може да предприеме подобно нахлуване без разумна причина по тъмна доба в спалня с жена и две деца, когато има категорични данни, че има престъпление, добави Екимджиев.

Действията на полицията биха били оправдани от една легитимна цел, ако вътре има опасни въоръжени бандити, добави адвокатът и даде пример с арестите на “Наглите”. Когато става въпрос за арест на публична личност, който се извършва пред очите на деца, не може да има разумно обяснение и законна цел, това е един черен ПР на полицията, смята юристът.“В случая те преиграха и този черен ПР се обръща срещу тях”.

Според Екимджиев ситуацията може да се обясни с фактът, че всички ние от 20 години жадуваме за справедливост, но когато хората виждат маскирани полицаи с насочени дула на автомати срещу беззащитна жена и деца, това размива и обърква представите за добро и зло - човек губи ориентация кои са наглите, кои са скромните, коментира още Михаил Екимджиев. И тъй като няма разумен отговор се стига лесно до идеята, че невъзможността да се решат сериозните икономически и политически проблеми, произтичащи от кризата, се изражда в едно гротескно полицейско реалити, заяви адвокатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5003 |03.04.2010 Съдът решава за ареста на ”Медузите" . 26| 10035 |31.03.2010 Патериците не трогнаха съда, Трактора остава в ареста . 18| 10328 |31.03.2010 Операция "Медузи" опари 4-ма във Варна, БСП брани единия . 2| 5040 |29.03.2010 Б. Найденов: Ал. Петров би трябвало да остане в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads