Реклама / Ads
13| 6106 |28.06.2013 НОВИНИ

Освободиха спорен шеф от АЕЦ

.
Само ден след като беше обявено назначението на Георги Христозов в съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”, той е бил освободен.
 

Това съобщи собственикът на централата - Българският енергиен холдинг, чийто съвет на директорите Христозов оглавява от седмица, съобщава Труд. На овакантеното от него място в борда на АЕЦ ще се върне освободеният Валентин Груев. Всички тези рокади все още не са вписани в Търговския регистър.
 

В сряда от икономическото министерство съобщиха, че са получили искане от Софийска градска прокуратура за отнемане на достъпа до класифицирана информация на Христозов, защото е бил осъждан. Той има разрешение за достъп до информация от 2010 г., но за едно от най-ниските нива - “поверително”. То се получава от шефа по сигурността на информацията в теца. В момента Христозов все още се води изпълнителен директор на “ТЕЦ Марица изток 2 ”, показа проверка на “Труд” в Търговския регистър.
 

Според длъжностната характеристика на директор в централата, разписана от самия Христозов, той трябва да има достъп именно до ниво “поверително”. Прокуратурата иска от министерството да се провери как изобщо го е получил.

Както “Труд” писа преди седмица, шефовете на повечето държавни енергийни компании като АЕЦ “Козлодуй” и НЕК трябва да имат ниво на достъп “секретно” или най-високото - “строго секретно”. Такова се получава, след като ДАНС провери кандидата. По закон обаче осъдено лице не може да получи достъп до държавни тайни, независимо че е реабилитирано, какъвто е случаят с Христозов. Досега за началниците от БЕХ е имало изискване да имат достъп до класифицирана информация ниво “секретно”. Именно заради липсата на такова преди седмица икономическият министър Драгомир Стойнев обясни, че е уволнил бившия шеф на БЕХ Михаил Андонов.
 

В четвъртък говорителят на икономическия министър Деница Георгиева обяви пред “Труд”, че Христозов няма да бъде освободен от борда на БЕХ, независимо от липсата на достъп до класифицирана информация. В момента се изяснявало какво ниво на достъп трябва да има човек, за да бъде в борда на БЕХ.
 

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че може да започне разследване по случая с достъпа до информация на Христозов. “Най-вероятно ще го разследваме, задайте си само един въпрос - от 2010-а до 2013-а защо това не беше разследвано”, лаконичен беше Цацаров. Той допълни, че не е работа на прокуратурата да иска оставката на Христозов, затова си има икономически министър.
 

В сряда бордът на БЕХ освободи освен директора на “Козлодуй” и шефове от “Мини Марица-изток” и “ТЕЦ Марица изток”. На въпрос за причината от БЕХ обясниха, че са направени финансови и технологични анализи и че “стремежът е новото ръководство на БЕХ да стабилизира холдинга”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6100 |26.06.2013 Освободиха шефовете на АЕЦ “Козлодуй” и други дружества . 4| 5611 |11.06.2013 Животновъди не искат зам.-министър със спорен имидж . 11| 5522 |30.05.2013 Освободиха от поста „къртицата” от ДАНС . 6| 6095 |22.04.2013 Освободиха Лара, дъщерята на Брендо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads