Реклама / Ads
20| 5183 |09.05.2010 НОВИНИ

Отбелязваме Денят на Европа и Денят на Победата

.
На 9 май 1959 г. е направена първата стъпка към обединена Европа или към това, което днес наричаме Европейски съюз. На 9 май отбелязваме и 65 години от победата над Хитлеристка Германия.
 

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман предлага обединение на въглищната и стоманената индустрия на Франция и Германия, за да не се допусне нова война в Европа. Това е първата крачка към постигането на „европейска федерация", която по замисъла на Шуман, ще осигури мир на европейците чрез икономическо благоденствие и сигурност. Затова всичко започва на този ден – Денят на Европа. Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като "Ден на Европа“. Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани. Днес идеята е да се изгради Европа, уважаваща свободата и идентичността на всички нейни граждани. Само чрез обединяване на нейните народи Европа би могла да вземе в ръце съдбините си и да играе положителна роля в света. Европейският съюз служи на своите граждани. Въпреки че запазват специфичните си ценности, обичаи и език, европейските граждани би трябвало да се чувстват удобно и спокойно в своя „европейски дом“.

На 9 май се празнува и един друг празник – Деня на победата над армиите на Хитлер. На 7-ми май в град Реймс е подписан предварителен протокол - капитулация. На 8 - ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

Ролята на Съветската армия за разгрома на Хитлер е голяма, но също така, тогава Европа е била разделена на сфери на влияние ( Западна и Източна), което забавя развитието на страните зад Желязната завеса. Трябваше да минат 45 години, за да започне едно ново обединение на свободни народи, което продължава и днес, когато се навършват 65 години от края на Втората световна война.

С официални церемонии, поднасяне на венци, връчване на медали на ветерани, концерти и футболен мач ще бъде честван у нас 9 май - датата, на която се отбелязват едновременно Денят на Европа и краят на Втората световна война.

Президентът Георги Първанов ще присъства на тържествата в Москва по повод на 65-ата години от края на войната. Европейският ден ще бъде отбелязан с официални церемонии.

В Южния парк ще се проведе футболен мач между отборите на Народното събрание и Европейския парламент по повод Деня на Европа. Ще присъстват еврокомисарят Кристалина Георгиева, премиерът Бойко Борисов и депутати.

От 12.15 часа в Южния парк („Поляната с гълъбите”) на специалния щанд на Представителството на ЕК комисар Георгиева ще даде своя глас в импровизираната анкета за най-важна задача на Европейския съюз през 2010.

На церемония пред паметника на Незнайния воин в София, по случай Деня на Европа, ще присъства вицепрезидентът Ангел Марин, който ще положи венец.

Младежите, включили се в конкурса за есе по темите - "Европа.bg" и "Десницата в България - 20 години по-късно", ще получат от евродепутата Надежда Нейнски и от лидера на СДС Мартин Димитров своите награди.

65 години от края на Втората световна война ще бъдат отбелязани пред паметника на Съветската армия, където вицепрезидентът Ангел Марин ще връчи юбилейни медали на ветерани.

В памет на загиналите армейци министърът на отбраната Аню Ангелов ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин. С тържествен ритуал пред него ще бъде отбелязана 65-ата годишнина от края на Втората световна война.

Във Варна, Враца, Плевен, Шумен и Сливен военнослужещи от Българската армия ще участват в ритуалите по повод на годишнината от края на войната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5777 |02.03.2010 Нов вицепремиер за европарите иска ДСБ . 6| 5147 |18.02.2010 Борисов лично ще варди кметове за злоупотреби с европари . 2| 4897 |17.02.2010 В бастиона на Доган хората неподготвени за европарите . 5| 4605 |16.02.2010 СДС намеси Европарламента в казуса с ГМО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads