Реклама / Ads
5| 4538 |20.02.2011 НОВИНИ

Отбелязваме Световния ден на социалната справедливост

.
Социалната справедливост означава и повече социална сигурност за най-уязвимите. През настоящата година над 12 на сто от брутния вътрешен продукт ще бъде насочен за осигуряване на издръжката на българските пенсионери, социалнослабите, семействата с деца, хората с увреждания .
 

На днешната дата се отбелязва Световният ден на социалната справедливост, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Той е обявен на 27 ноември 2007 г. от Генералната асамблея на ООН.

Социално справедливо общество е това, в което развитието на децата и младите хора е приоритет в дневния ред на всички политики. Именно поради това през миналата година започна реална реформа на грижите за деца, като се предвижда да бъдат закрити всички специализирани институции за деца в следващите 15 години и да се създадат жилища от семеен тип, защитени жилища, развитие на приемната грижа и приемните услуги, припомнят от министерството.

Осигуряването на повече и по-качествени работни места за всички е основната цел на политиката по заетостта на МТСП.
През 2011 г. по Националния план за действие по заетостта ще бъде осигурен поминък за близо 35 хиляди безработни. Около 40 хил. ще са допълнително заетите по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", значителен ресурс ще бъде отделен и за обучение и квалификация на заети и безработни.

В защита на трудовите и социалните права на работниците и служителите ще продължи и активната контролна дейност на инспекторите от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", благодарение на които до момента са изплатени повече от 100 млн. лв. забавени трудови възнаграждения, отбелязват от МТСП.

Ще бъде засилен и контролът, съвместно с други контролни институции - НАП и НОИ, се посочва в съобщението.

Постигането на по-висока социална справедливост е немислимо без участието на всички заинтересовани страни. Участието на социалните партньори и останалите представители на гражданското общество в процеса на вземане на решение и занапред ще бъде наш водещ ангажимент, заявяват от социалното ведомство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5059 |26.12.2010 Кр.Георгиева - звезда на световния небосклон . 15| 5621 |26.12.2010 Световният шампион по борба се стабилизира . 1| 5309 |01.11.2010 Отбелязваме Деня на Будителите със стачки . 8| 6605 |28.09.2010 Евродепутати искат справедливост за Мирослав Ризински

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads