Реклама / Ads
98| 5265 |31.01.2009 НОВИНИ

"Отчайващо" изглеждало на ЕС положението у нас

.
В Брюксел се съмнявали, че част от европейската финансова помощ за България изобщо не достига до крайното си предназначение и се отклонява към партийни каси и за предизборни цели.
 

Никакъв напредък, дори връщане назад в борбата с висшата корупция и организираната престъпност в България - това най-вероятно ще констатира Европейската комисия в предстоящия си доклад по темата през февруари, съобщава днес Дневен Труд.

“   Влюбена съм в Бойко от две години и го искам съпруг!   „

Високопоставен източник от комисията определил като “отчайващо" положението на страната ни спрямо наблюдението, упражнявано чрез т.нар. механизъм за наблюдение и проверка. По думите му миналата година в Брюксел са се съмнявали, че част от европейската финансова помощ за страната ни изобщо не достига до крайното си предназначение и се отклонява към партийни каси и за предизборни цели. “Комисията вече губи търпение спрямо България”, каза източникът. Според него докладът ще бъде фактически и ако съдържа оценки, те ще са съвсем кратки и не политически. Фактите в него обаче ще говорят сами за себе си. Очаква се да е кратък - от 8 до 10 страници - и комисията да го обяви в ден сряда (11 или 18 февруари), добави той. Марк Грей, говорител в Комисията, категорично отхвърли цитираните изявления. “Хората, които ви казват това, нямат абсолютно никаква представа какво ще има в доклада", каза той. Грей отказа да коментира съдържанието му, преди да бъде публикуван. “Има многобройни оплаквания на чуждестранни компании от България в комисията - главно от корупция и слаба администрация. Те просто валят”, каза под условие за анонимност втори много добре информиран източник в Брюксел. Български източник, запознат с подготовката на доклада, потвърди за “Труд”, че се очаква отново да бъде констатирана липсата на присъди и “убедителни резултати”, свидетелстващи за борба с корупцията и подземния свят. По думите му ще бъдат констатирани “тежки проблеми в съда”. “Със сигурност ще бъде отчетено, че не беше съставена парламентарна комисия, която да упражнява надзор върху Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС)”, добави източникът. - Според него може да се очаква положителна оценка за Инспектората на Висшия съдебен съвет. Според министърката по европейските въпроси Гергана Грънчарова отлагането на влизането в сила на закона за конфликт на интереси след изборите догодина също праща лош сигнал към Брюксел. “Дискусията в парламента по проектозакона за конфликт на интереси не ни помага в навечерието на доклада”, каза тя пред Дневен Труд. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6517 |30.01.2009 Мадона в България? Няма лъжа! . 55| 5468 |30.01.2009 Със СРС-та на избори . 44| 5911 |30.01.2009 Доходи от 1000 до към 3000 лв месечно имали братя Галеви . 56| 5732 |30.01.2009 Блажев - в затворническа психиатрия; в нета - подписка в негова подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads