Реклама / Ads
13| 4202 |18.05.2016 НОВИНИ

ЕК отчете системни нередности в процедурите за обществени поръчки в България

.
Европейската комисия предупреди България за системни нередности с конкурсите за избор на фирми и забавяне плащането на еврофондовете. Тя поиска затягане контрола в Агенцията за обществените поръчки и всички институции, които правят търгове по европроекти. За поредна година изпълнителният орган на Европейския съюз отправи специфични препоръки към правителството да коригира макроикономическите дисбаланси в страната.
 

 

Системни нередности в процедурите за обществени поръчки в България установяват икономическите експерти на Европейската комисия. Говори се за липса на административен капацитет, неефективни контролни механизми и постоянни съдебни жалби срещу търговете. Всичко това е довело до прекъсване на плащанията от еврофондовете и финансови корекции, съобщи БНР.

 

Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати, съобщи в писмено изявление еврокомисарят по бюджета Кристанина Георгиева: Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои 32-та милиарда лева европейски фондове за периода 2014 – 2020 година.

 

За пореден път се критикува системата на здравеопазване, която е недофинансирана, недостъпна и със слаби резултати. Сенчестата икономика остава проблем за държавните финанси, въпреки усилията за по-добро събиране на данъците. Недекларираното заплащане на труда и укриването на социални осигуровки изкривяват трудовия пазар. Българските управляващи са изпълнили само 1 от миналогодишните препоръки с реформата на Закона за училищното и предучилищното образование, свързано с интеграцията на децата от ромски произход. Брюксел отново им дава срок до края на годината да направят стрес-текстове на финансовата система заради фалита на КТБ. Това включва независим анализ на активите в цялата банкова система, пенсионните фондове и застрахователния сектор. От препоръките не следват автоматично наказания за България, тъй като тя не е част от еврозоната.

 

Според анализа, въпреки леко нарасналия държавен дълг страната ни изпълнява критериите за финансова дисциплина на Пакта за стабилност и растеж за разлика от други държави, използващи еврото за своя валута. Еврокомисията обаче отложи решението дали да глоби Испания и Португалия, които надхвърлят правилото за 3 % бюджетен дефицит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4438 |09.04.2016 Танева: Няма санкционирани за нередности в ОП „Развитие на селските райони“ . 0| 4647 |03.04.2016 ЧЕЗ отчете 6 458 кражби на ток през 2015 г. . 7| 4982 |18.12.2015 Христо Иванов отчете, че за 1 г. е свършил всичката работа на предшествениците си . 11| 4153 |07.10.2015 Кунева се отчете и оправда за Шенген в ефир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads