Реклама / Ads
1| 4592 |20.11.2014 НОВИНИ

Отчуждават скоростно имоти за магистрали

.
Магистрали и имоти
Имотите, които влизат в районите за строителство на обекти от национално значение, ще бъдат отчуждавани по-бързо. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за държавната собственост. С гласуването в Народното събрание жалбите срещу отчуждаването вече няма да спират строежа на магистрали и други важни обекти, както е в момента, стана ясно от дебатите на депутатите.
 
За изменението гласуваха 150 народни представители, триима бяха против, а 41 се въздържаха. Решението беше прокарано и с гласовете на ДПС. За сметка на това депутатите от Патриотичния фронт, които подкрепят кабинета, се въздържаха. За поправките гласуваха и ГЕРБ, РБ и БДЦ. Повечето от депутатите от БСП се въздържаха, а някои бяха против.

Текстовете бяха изготвени и внесени от служебния кабинет, но новият строителен министър Лиляна Павлова застана зад тях. Причините за измененията са, че проекти като магистралите „Струма“ и „Марица“, Северната тангента в София и други се бавят заради дълги съдебни процедури по обжалване. С новите текстове се дава възможност на инвеститора да влезе във владение на имота, преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила.

Това ще е възможно само ако има влязъл в сила подробен устройствен план, а предвиденото обезщетение е преведено на собственика. Ако отчуждаването е обжалвано от собственика, то ще влиза в сила след решение на съда. Според новите текстове собствениците ще бъдат обезщетени за вреди върху имота или той ще бъде възстановен изцяло от инвеститора, ако отчуждаването не се осъществи или бъде отменено.

През 2011 година ГЕРБ прие подобни текстове, като разреши делата срещу отчуждаването да не спират строителството на пътища и магистрали. Миналата година обаче Конституционният съд отмени тази възможност. С новите поправки, за да бъде удовлетворен съдът, вносителят е предвидил влизането в имота да става само с решение на съда. Измененията бяха атакувани от БСП. Според соцдепутата Филип Попов новите разпоредби противоречат на Конституцията.

Той цитира писмо на собственици на имоти от северните квартали на София, според които поправките ще доведат до загуби и разходи за тях. Мая Манолова пък разкритикува промените, защото се правят на парче. Според нея, ако се допуска предварително изпълнение, трябва да се промени и методиката, и критериите за оценяване на имотите. Лидерът на ДСБ Радан Кънев подкрепи Манолова в тезата й, че трябват по-цялостни промени в законодателството.

Кънев обаче даде подкрепа за промените и обясни, че това е трудно решение. Той предложи между първо и второ четене да се въведе форма на обща банкова гаранция за всички възможни обезщетения. ДПС даде поредната си подкрепа за ГЕРБ, след като лидерът на движението подкрепи промените.

„Досега с обжалването се спираше процедурата по строителство, сега изпълнението на проекта няма да спре. Така се елиминира рискът България да губи средства от ЕС“, каза Лютви Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4681 |13.11.2014 Царят пред фалит. Губи имоти за 20 млн. лв., взел 5 млн. лв. от сеч . 0| 4500 |05.11.2014 МС върна имоти на МВР . 3| 4924 |27.09.2014 М. Миков: Ще продължим да търсим справедливо решение за имотите на тракийските българи . 49| 6368 |24.08.2014 Волен от Петрова нива: Турция ни дължи 10 млрд. за имоти в Тракия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads