Реклама / Ads
18| 5197 |27.10.2010 НОВИНИ

Отечествен фронт срещу национализацията

.
Одържавяването на парите се атакува и от политици, и от експерти.
 

Неофициален отечествен фронт се надигна срещу идеята на правителството за национализация на частните професионални пенсионни фондове. Одържавяването на парите се атакува и от политици, и от експерти. Българският евродепутат Ивайло Калфин дори сезира Еврокомисията по въпроса. Калфин иска Брюксел да прецени дали тази идея не противоречи на принципа на свободната конкуренция. Президентът Георги Първанов и лидерът на СДС Мартин Димитров заявиха, че национализацията на фондовете противоречи на конституцията. Според Международния валутен фонд трябват смели мерки в пенсионната система, за да има стабилност на държавните финанси. Идеята за национализация обаче няма да реши проблемите и всъщност е връщане назад, смятат експертите от МВФ.

Червени, сини и експерти срещу национализацията

Червени и сини политици, както и експерти от всякакви цветове се обединиха вчера в общ фронт срещу национализацията на професионалните фондове. Срещу идеята на правителството парите от личните партиди на категорийните работници в частните фондове да отидат в НОИ възразиха остро президентът Георги Първанов, СДС и Международният валутен фонд (МВФ). Политиците смятат, че одържавяването на професионалните фондове е противоконституционно, а според чуждите експерти то по никакъв начин няма да реши проблема с дефицита на НОИ. Евродепутатът и бивш вицепремиер Ивайло Калфин сезира Европейската комисия по случая. Той поиска Брюксел да се произнесе дали подобно решение нарушава правилата за свободна конкуренция.

“Ще мога да коментирам пенсионната реформа у нас повече, чак когато видя обсъжданите идеи в завършен законопроект.” Това каза вчера президентът Георги Първанов. Той имал съмнения, че национализирането на пенсионните фондове ще донесе сериозен финансов ресурс на правителството. Държавният глава е убеден, че пенсионна реформа трябва да има, не просто защото я иска МВФ, а защото такава е логиката. “Въпросът е как да се осъществи тази реформа. Трябва да се намери най-работещото решение”, допълни Първанов. Шефът на специалната техническа мисия на МВФ у нас Емануеле Балдачи обяви вчера, че не подкрепя последните идеи на правителството. Предвожданата от Балдачи мисия дойде в България по покана на финансовия министър Симеон Дянков, за да даде становище за проблемите в осигурителната система. Съвкупният ефект от правителствените мерки ще е около 1 процент от БВП, докато дефицитът на осигурителния институт в края на тази година ще е 6,5% от БВП. Затова вдигането на стажа за пенсия трябва да започне още от следващата година, както за мъжете, така и за жените. Стажът трябва да се увеличава с 6 месеца годишно. От 2017 г. пак с по шест месеца на година ще се вдига и възрастта за пенсиониране, докато тя достигне 66 г. Вноската за държавното осигуряване трябва да се увеличи с 2 процентни пункта до 18 на сто, смятат експертите. Частните професионални фондове трябва да започнат да изплащат пенсии на пенсиониращите се от първа и втора категория труд още от следващата година. НОИ може да поеме доплащането в първите години, съветват от МВФ.

Според фонда трябва да се промени и формулата за изчисляване на пенсиите. При сегашната няма ясна връзка между вноските на хората и размера на пенсията, която ще получат след време. При частните пенсионни фондове тази връзка е ясна, добави Балдачи. Лидерът на СДС Мартин Димитров също протестира остро срещу подготвяната национализация. Според СДС идеите за одържавяване на професионалните фондове са в нарушение на конституцията и връщат комунизма в България. Димитров нарече опита на държавата да прибере парите от партидите “посегателство срещу правото на хората да притежават собственост”. Той настоя да се чуе позицията на Еврокомисията по въпроса. “Мярката е безпрецедентна след 1989 г.”, категорични са сините. Според тях премиерът Бойко Борисов трябва публично да се откаже от идеята. Димитров заподозря, че зад мярката стои влияние от “Атака”, защото “подобни идеи опасно напомнят за националсоциализма на Хитлер”. Социалният министър Тотю Младенов “прави антиреформа, връщайки страната ни в периода на Жан Виденов”, убедени са в СДС. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4971 |25.10.2010 Съдът почва наново делото срещу Кържев . 8| 5064 |23.10.2010 Пуснаха подкупен съдия срещу 7500 лв. . 8| 8144 |22.10.2010 Делото срещу Баретата пред провал заради педофил? . 27| 12091 |21.10.2010 Пишеш срещу гейове, влизаш в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads