Реклама / Ads
1| 3535 |02.11.2018 НОВИНИ

Отец Ангел за донорството: Това е едно от най-човеколюбивите дела

.
Отец Ангел
За Църквата не е нещо ново темата за донорството. Още от 2007 година има разширено изявление на Еладската църква, което е разпространено и от Светия Синод на Българската Православна Църква. Човеколюбието е в основата на всичко и Църквата най-вероятно ще подкрепи донорството официално.
 

Това каза в предаването "Лице в лице"  отец Ангел, който коментира призива на здравния министър Ананиев към Светия Синод да подкрепи донорството.

 

Няма все още официален отговор от Църквата. Всяко решение на Църквата е съборно и то ще излезе пред всички християни, когато бъде взето. Този проблем ще бъде разгледан още на следващата сесия на Светия Синод. Онова, което е най-важното и зад което църквата винаги е стояла, е човеколюбието – да се премахне мъката на страдащия. Смятам, че решението на Църквата ще бъде в тази светлина, каза свещеникът., каза отец Ангел.

 

Всяко едно намерение може да бъде изродено и да се акцентиран върху негативни неща. Еладската църква обръща сериозно внимание не на този който получава донорство, а по скоро на този който дарява. В решението на гръцката църква проблемът е в донора – дали той ясно е осъзнал, че иска да бъде донор, дали, ако човекът е в мозъчна смърт, семейството има право да вземе решение да бъдат взети органите. Би било добре да бъдат проведени научни конференции, където лекари заедно с духовници да обсъдят темата, заяви отец Ангел. Но трябва да е ясно, че Църквата винаги е стояла срещу криминални деяния и търговията с органи.

 

Ние трябва да знаем, че отношението към тялото е такова каквото е и към душата. Някой може да реши, че донорството е посегателство срещу тялото. Заради това Църквата обяснява, че душата и тялото са следствие на творението на Бога, така че колкото е божествена душата, такова е и тялото. Това е едно от най-човеколюбивите действия някой да дари нещо от себе си за да удължи живота на друг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3635 |31.10.2018 Взрива в управлението на ФСБ в Архангелск е тероризъм . 0| 3871 |24.10.2018 След решение на съда Ангел Попов остава зам.-министър на транспорта . 1| 4450 |11.10.2018 Проф. Ангел Димитров: Фалшива новина е, че Македония иска промяна в учебниците . 5| 4080 |11.10.2018 Адвокат Рангелов: Примитивният човек не мисли като нас, действа с животински инстинкт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads