Реклама / Ads
25| 5934 |22.05.2011 НОВИНИ

Отец Касиян: Висшият клир беше от репресивния апарат

.
Копиловския манастир
Атеистите трябва да се откажат от идеите си и тогава да пристъпят в храма. Ние искаме да върнем стария дух на църквата. Народът е излъган, той все по-малко ходи в църквата. Има несъответствия между фасадата на църквата и това, което тя прави.
 

Нова църковна общност да бъде регистрирана в съда поиска отец Касиян, но това беше отказано от фирменото отделение. Монасите сами обработват земята, занимават се със животновъдство, което е дало възможност да се построят сгради в манастира. В Копиловския манастир трудът е издегнат на пиадестал, той е почти изцяло на самоиздръжка, купуват се само сол, олио и други продукти, които те не могат да произведат, разказаха монаси от Копиловския манастир в предаването Насреща Люба Кулезич по ТВ7.

Отец Касиян е убеден, че една грешка в календара е виновна за бедите ни. Наричат ни старостилци, но обществото ни е свикнало да върши едно, а зад него да стои друго. Ние искаме да върнем стария дух на църквата. Народът е излъган, той все по-малко ходи в църквата. Има несъответствия между фасадата на църквата и това, което тя прави, каза той.

В официалната църва досиетата ще покажат, че всеки един от висшия клир е бил от репресивния апарат. Никой от тях не поиска прошка, а църквата е длъжна да се дистанцира от безбожната власт. Искаме да запазим исконната вяра, но съвременното общество не може да я различи. Скоро се празнуваше канонизирането на Баташките мъченици, а не се каза кой ги е избил. Не може да се обединят вълци и овце. Канонизирането не е грешка, но отношението към тях смущава, обясни игуменът.

Отец Касиян е физик по образование и духовник. Той обясни, че канонът казва, че не можем да служим по нов календар. Великден се изчислява само по стария календар, който е плод на усилията на велики хора преди векове.

Съдът ни отказа регистрация, но като се прочете Устава ни ще стане ясно, че може да се постигне много, дори без да се вземат пари, каноните ни забраняват да правим това. Църквата трябва категорично да отрече времената на атеизъм, призова отец Касиян.

Атеистите трябва да се откажат от идеите си и тогава да пристъпят в храма, препоръча игуменът. Аз не търся разкол, но аз не мога да сменя моята вяра. Като учен съм се занимавал с проблема на календара, написал съм три книги. Живея така, както повелява моята съвест, каза отец Касиян. Свикнали сме да ни отказват, явно проблемът е някъде извън нас.

Да отстояваме тук българското, българщината, призова игуменът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6582 |22.05.2011 И. Цанев: Национализмът на Атака се радикализира, има опасност за сигурността . 37| 5608 |21.05.2011 Епископ Йоан: Ванга е мъченица; тя знаеше, че умира . 68| 4939 |21.05.2011 Р. Петков: Уорлик се държи като съветски шпионин . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads