Реклама / Ads
58| 16642 |18.08.2019 АКТУАЛНО

Отец Кортези: Ще подарим ли на „Росатом“ 6000 декара от парк „Персина“?

.
Отец Кортези
Заради проекта АЕЦ ”Белене” управляващите възнамеряват да откъснат 6000 декара от природния парк ”Персина”, обитаван от защитени видове. За това предупреждава отец Паоло Кортези във Фейсбук, като призовава гражданите да не допускат погубването на природно богатство заради интересите на ”Росатом”.
 

"Как ще реагирате на тази (истинска) новина??? България ще подари на "Росатом" 6000 декара на Парка край Дунава, за строежа на АЕЦ БЕЛЕНЕ", написа отец Кортези в социалната мрежа.

 

"Аз мълча. Ти мълчиш. Той мълчи. Ние мълчим. Вие мълчите. От 1981 г. те продължават да унищожават Белене и природата ни..." - констатира с горчивина свещеникът, посветил години от живота си на Белене.

 

Реакцията му е предизвикана от оповестените планове на местната община за намаляване на територията на природния парк, въпреки че тази година там гнездят рекорден брой къдроглави пеликани, които са защитен вид. Инициативата за това е на Министерството на околната среда и водите. Тя ще бъде подложена на обществено обсъждане на 12 септември в сградата на община Белене.

 

До 7 септември могат да се представят мотивирани писмени становища, възражения и предложения до екоминистъра Нено Димов.

 

"Пишете, граждани! Да защитим природата, да браним природен парк Персина от чужди интереси! НЕ на намаляването на Парка! В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на Министъра на околната среда и водите и на Директора на РИОСВ-Плевен мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно проекта на заповед." - призовава отец Кортези.

 

Плановете предвиждат отрязване на площи от парка - по инициатива на община Белене и Министерството на енергетиката, и прибавяне на нови площи, предложени от Изпълнителната агенция по горите, която е принципал на природен парк "Персина". Равносметката показва обаче, че ако процедурата не бъде спряна, площта на парка ще намалее.

 

Авторите на предложението твърдят, че земята, предвидена за изключване от парка нямала "консервационна значимост, изразяваща се в наличие на ценни растителни и животински видове и природни местообитания".

 

Междувременно от Българското дружество за защита на птиците съобщиха, че през тази година в парка има рекорден брой гнездящи двойки къдроглави пеликани - 24. Те са отгледали 30 малки пеликанчета, които успешно са отлетели през юли.

 

"Природата се защитава, не се продава. Природата се посещава, не се подарява. Природата се обича, не се изнасилва. Да живее беленската природа!" - пише още отец Кортези.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6441 |10.03.2017 О. Минчев: Изгонването на сирийците и отец Кортези е позор за България . 36| 10589 |13.10.2014 Отец Боян Саръев пред Фрог: ДПС е мафия, Местан – сноб . 12| 7116 |30.09.2014 Отец Никанор пред Фрог: Заради заемите България може да добива шистов газ . 0| 7275 |09.09.2013 „България си ти!“ Ви кани в приюта на Отец Иван в Нови Хан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads