Реклама / Ads
1| 4757 |29.10.2009 НОВИНИ

Отец мами с 45 000 лв. наивни бизнесмени

.
Отец Антони измами петима при лизинг на автомобили. Източник: Вяра Йовева
Мрежа за незаконна проджаба на лизингови коли е управлявал скандалният Тоню Тонев, придобил популярност като отец Антони от приюта в село Узунджово, пише вестник "Хасковска Марица".
 

Бившият свещеник, отлъчен от църквата заради финансови злоупотреби и проблеми с правосъдието е завлякъл с над 45 000 лв петима бизнесмени от Хасково и съседните села, продавайки им автомобили, бусове и камиони с неиздължен лизинг на фирма "Марса кар".

В края на август миналата година Тонев му закарал два буса и два камиона, заявявайки му че ще направят официално прехвърлянето на возилата след няколко дни, когато финализира лизинговите плащания. Търговецът се съгласил, защото месец по-рано двамата договорили покупко-продажбата на 1 кола и 1 камион и сделката протекла безпроблемно. Вторият път собственикът на моргата платил веднага 85% от стойността на возилата - около 14 500 лв. Само ден по-късно обаче за негов ужас му позвънил собственикът на фирмата "Марса кар" и му заявил не пипай колите, Тонев не ми ги е платил.

След 10-дневни усилия да открие бившия свещеник по телефона, търговецът на скрап най-накрая се свързал с него. Стана проблем, не се тревожи до два месеца ще ти върна парите, казал Тонев. До началото на септември обаче това така и не станало. Междувременно измаменият собственик открил че в неговото положение са още - шеф на млекопреработвателна фирма от общината, ощетен със 17 300 лв и двама млади мъже от Въгларово и Узунджово изиграни съответно 8 500 и 5 000 лв за покупка на автомобили, които Тонев не притежава.

Разследване на потърпевшите показало, че Тонев взел на лизинг общо 17 возила, плащайки за тях само първоначална вноска от 17 000 лв.

Близо 8 месеца пък жалбоподателите чакали да бъдат викнати в полицията за обяснения. През това време им било обяснено само, че ако Тонев бъде открит той ще бъде убеден да се издължи за бизнесмените. Междувременно от пресцентъра на МВР обясниха, че според тях забавянето на
разглеждането на жалбата е нормално, тъй като Тонев е обявен за национално издирване, а без неговите показания случаят не може да бъде докладван на прокуратурата.

Част от потърпевшите пък признаха, че са склонни сами да потърсят бившия свещеник във варненско, където по последни данни се е преместил приюта. Бизнесмените не са единствените подведени от Тонев, потвърдиха от полицията. Той има неуредени взаимоотношения и с кредитни и финансови институции, а според непотвърдена информация и с популярен хасковски магазин.

Имената на Тонев и съпругата му презвитера Донка нашумяха преди няклко години когато двамата отриха приют за безпризорни възрастни в село Узунджово. Пребиваването им в селото бе съпътствано с много скандали и подозрения за злоупотреби със средства на обитателите на приюта. Двойката демонстрира завиден стандарт на живот, в несъответствие с религиозния канон и официално декларираните им доходи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4847 |09.10.2009 Пречат на ченгетата да борят телефонните измами . 1| 4582 |02.10.2009 Ново поколение измами - представят се за министри . 0| 4846 |23.09.2009 Запазваме валутния борд, борим данъчните измами . 7| 4859 |17.09.2009 Ц. Цветанов: Задържано ченге замесено в имотни измами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads