Реклама / Ads
21| 5761 |12.01.2013 НОВИНИ

Отец Петър: Пази Боже Кирил да стане патриарх

.
И.д. патриарх Кирил
‘‘Какъвто и списък с предложени за епархийски избиратели да се представи на избора в неделя, той ще бъде нелегитимен, защото ще бъде подправен. Ситуацията, в която се изпада, е много патова и това е благодарение на амбициите на някои хора да станат патриарх на всяка цена.‘‘
 

Това казва отец Петър Стоименов - архиерейски наместник в Самоков, в интервю пред БГНЕС. Причина за неговите остри възражения е фактът, че в списъка, който се изготвя да се гласува, всички представители са от София, а от седемте духовните околии няма нито един вписан.

"Отдавам това на някакъв замисъл на управляващия митрополит Кирил, за да може да се легитимира и след това да го избират. Евентуално, ако неговите хора, а те всички са негови хора в тези листи, го изберат за патриарх, пази Боже", заяви отец Петър.

Според устава на БПЦ Софийска митрополия трябва да излъчи двойно по-голям брой представители на предстоящия Църковно-народен събор от останалите митрополии в страната.

Той обърна внимание и на друг проблем: "Този прецедент, който се явява в устава на БПЦ, че има водеща епархия, а няма представители на архиерейското наместничество, води до нелегитимност на избора - както утрешния, който ще се състои, така и за избора на патриарх", заяви отец Петър.

‘‘След като направих задълбочен преглед на устава на БПЦ установих, че в чл.3 ал. 1. е вписана още една духовна околия на Софийска епархия – Годеч‘‘‘, каза още отец Петър - "Където в момента няма нито изградена структура на архиерейското наместничество, нито има излъчени делегати, които да изразяват своя вот. Къде са тези избиратели на тази духовна околия, които да си кажат вота", попита той.

На въпрос как може списъкът да се легитимира преди избора, отец Петър отговори, че има няколко подхода, по които се действа в момента.

"Задкулисно, със заплахи, ултиматуми и принуда на някои архиерейски наместници и епархийски съветници. Принуждават ги да подпишат този списък на избирателите, за да може изборът в неделя да им се узакони. Това не би трябвало да допуска Св. Синод, защото това е в разрез с устава на църквата", заяви той.

Отец Петър отхвърли теорията, че подписаният от митрополит Кирил списък може да бъде потвърден чрез гласуването му от кворум на епархийските избиратели в неделя. "В чл. 44 от устава на БПЦ се казва, че един избирателен списък се съставя от управляващия митрополит или архиерей при участието на архиерейските наместници и епархийските съветници. Вчера беше срещата, при която никой не подписа, докато не беше разпуснато самото заседание. Всичко след този момент ще бъде несъобразено с устава на БПЦ, ще бъде манипулирано", обясни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11814 |13.12.2012 Standard&Poor‘s запази кредитния рейтинг на България . 14| 5196 |06.12.2012 Найденов: Дянков не спази категоричната воля на Борисов . 10| 6752 |13.10.2012 Отец Иван от Нови хан: Връщам хора, няма къде да ги слагам! . 65| 5898 |09.09.2012 Станишев: Антифашисти, партизани, ятаци, войници запазиха целостта на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads