Реклама / Ads
19| 11220 |30.08.2012 НОВИНИ

Отиде си художникът В. Тулешков, който не се уплаши от „Октопода”

.
Венцислав Тулешков
Напусна ни художникът Венцислав Тулешков. Творец, който през целия си живот се опитваше да гради в картините си Храма – не материалния, а този, който е в човешката душа. Такъв ще го запомнят приятелите и почитателите – търсещ, чувствителен, ироничен, коректен...
 
Негови картини са в частни колекции в Белгия, Франция, Гърция, Кипър, Сърбия и др.

 

Венцислав Тулешков е роден на 8 май 1943 г. в град Левски. След като завършва средно образование в родния си град и службата в армията, учи в Техникум по приложни изкуства (Техникум по художествени занаяти) – София. От 1970 г. работи като директор на Художествената галерия в родния гр. Левски до 2005 г.

Член на СБХ – секция „Живопис”. Има 28 самостоятелни изложби и над 100 участия в общи изложби у нас и в чужбина.

Негови картини притежават Националната художествена галерия – София, Художествените галерии в Плевен, Габрово, Сливен, Добрич, Каварна и много частни колекции.

Венцислав Тулешков - "Храм"

 

„Храмът! Така Венцислав Тулешков е нарекъл последните си живописни тревоги. А там където има Храм, има и Път към него. Пътят на Вильо е необичаен и труден. Изтънчената чувствителност и борбата за оцеляване, често са се срещали и разминавали. За щастие житейските нужди не са пречупили артистичните амбиции на автора, само са ги направили по-тревожни и по-дълбоки, а Храма на автора - по-топъл и по-добър.

Венцислав Тулешков е открил своя Храм на спасението. Един Храм, в който тревогата, болката и надеждата са негови духовни служители. Художникът им е доверил сърцето си, с много вяра в пластическия живот на картината. А това вече е една възможност за всеки, който пътува към света на неуловимото с тревожната опитност на една определена живопис. Една възможност и за автора и за пътниците към неговия храм.”

Светлин Русев

 

Венцислав Тулешков - "Домът"

 

За съжаление пътищата на Тулешков и Русев се разминават, когато започва делото „Октопод”. Тулешков е прокурорски свидетел в процеса срещу Алексей Петров и ръководената от него престъпна група. Според негови близки в този период той заболява от рак, който според тях е „отключен” от притесненията и предупрежденията, отправяни косвено и директно към твореца. По този начин може да се приеме, че Тулешков е жертва на „Октопода”... Това мнение изразяват и други свидетели по делото.

 

Дано Вильо е намерил най-сетне своя път към храма.

Ден преди да почине той споделя пред свои близки с горчивина, че справедливостта понякога закъснява и се налага да бъде търсена в един друг свят и живот...

 

Сбогом, приятелю!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6758 |30.06.2012 Джеймс Уорлик се включва в гей-парада; надявал се и синът му да отиде . 27| 7738 |27.06.2012 Отиде си голямата писателка Свобода Бъчварова! . 6| 8701 |19.06.2012 Отиде си журналистката Валя Крушкина . 14| 13949 |09.05.2012 Отиде си слънчевата Мила Попова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads