Реклама / Ads
48| 7285 |15.02.2013 НОВИНИ

Отиде си Тодор Колев

.
На 73-годишна възраст почина големият български актьор, комик, музикант и шоумен Тодор Колев. Той загуби битката с рака на 73-годишна възраст. През последните седмици състоянието му се влоши. Само преди ден той бе изписан от ВМА, лекарите не даваха надежди, че ще се подобри.
 

Разсейките бяха обхванали костите му. През януари претърпя операция, при която в краката му бяха поставени метални импланти, за да може да ходи. Но коварната болест се оказа по-силна.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Баща му притежава шивашко ателие, наречено “Адам”. Оттам идва и прякорът на актьора – Адама. Наричаха го и българския Чарли Чаплин. А той харесваше това определение за себе си, защото обожаваше знаменития комик. За Тодор Колев Чаплин беше най-великият творец в киното. Идолът, който през 1973 година успява да види на живо, съвсем за кратко, и така да сбъдне една от най-големите си мечти.

Като малък мечтае да стане музикант. От 9-годишен свири на цигулка и дори е амбициран да влезе в Консерваторията. Причината да не го направи се оказва казармата. Въпреки това не скъсва с музиката и често си изкарва хляба, като свири по заведения на акордеон, китара и саксофон.

Един ден решава, че ще стане актьор. Два пъти кандидатства във ВИТИЗ. Надхитря с успех комисията при приемането, като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните Сълза и смях и Театър София. Участва в над 30 игрални филма, сред които "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар", "Топло".

Дълги години Тодор Колев беше и преподавател по актьорско майсторско в НАТФИЗ. Сам се отказа да бъде учител, защото не харесваше съвременната действителност в Академията. Беше му мъчно, че днешните млади не са достатъчно образовани и сред тях трудно ще се появят достойни наследници на златното поколение български артисти.

Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен". Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга "Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие "Житие и страдание на грешного Тодора".
Тодор Колев стана носител на наградата за цялостен принос към българското изкуство за 2011 година, която е присъждана от Съюза на артистите в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6785 |08.02.2013 Тодор Колев пак в болница . 19| 8414 |24.01.2013 Тодор Коджейков към Атанас Атанасов: Лъжа! . 7| 6401 |09.01.2013 Тодор Колев стабилизиран, но състоянието му остава критично . 3| 5830 |07.01.2013 Отново оперираха Тодор Колев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads