Реклама / Ads
0| 5611 |30.10.2013 НОВИНИ

Отказали сме убежище на 301 бежанци

.
Източник: Булфото
301 емигранти са получили отказ за предоставяне на закрила у нас от началото на годината до 21 октомври. С хуманитарен статут са се сдобили 1154 души, а 18 имат документ за бежанци и могат да пътуват без визи в други страни.
 

Данните обяви вчера пред комисията по обществен ред към Столичния общински съвет Даниел Инджев от Агенцията за бежанците, пише „Труд”. И през 2012 г. на 445 чужденци е отказана закрила, през 2011 г. - на 366 души, а през 2010 г. - на 386. Данни колко от тези хора са екстрадирани или пак са подали молби за убежище нямало. Според съветника Ангел Джамбазки (ВМРО) тези хора не са напуснали страната и част от тях, а не сирийци, са се настанили около джамията и "Халите".

Общинарите бяха единодушни, че в центъра на града и около центровете трябва да има повече полицейски патрули, тъй като вече имало инциденти. По информация на Джамбазки след сбиване били ранени трима души, а шестима били арестувани.

600 столичани били внесли в общината подписка против бежанския център във "Военна рампа". От администрацията на "Овча купел" обявиха, че хората там също са притеснени. Джамбазки разказа, че магазините в околните блокове били затворили.
Често бежанци влизали и в близък ресторант, хранели се, но не плащали с оправданието, че нямали пари. Държали се непристойно с персонала, а и на улицата.

Представител от 6-о РПУ обяви, че наскоро имало инцидент в двора на 151-во училище, където сириец бил задържан, защото показвал половия си орган. По случая се водело досъдебно производство. Собственици на три къщи се жалвали, че чужденците влизали в дворовете им, а когато им правели забележка - хвърляли камъни.

Следващото заседание на комисията ще се проведе в квартала около центъра в "Овча купел". "Това ще е като сървайвър за съветници. Ще усетите сами как живеят хората там и ще чуете проблемите им", каза той.

Междувременно ситуацията в бежанския лагер в Харманли и вчера бе напрегната, но без нови ексцесии. Съборените палатки и запалените дървени табла на леглата от фургоните се дължали повече на лоши битови условия, отколкото на протест.

Бежанците горели дървените плоскости, за да се стоплят, а от палатките правели завививки и люлки за децата си. Условията в лагера са лоши и във фургоните все още няма ток.

Новородено бебе на сирийски бежанци с хидроцефалия е настанено в Дома за медико-социални грижи за деца и е в стабилно състояние. Детето не е изоставено, родителите са изявили желание да си го вземат, но в момента не могат да се грижат да него.

Топла супа, кисело мляко, памперси и превръзки получиха вчера обитателите на центъра за бежанци в кв. “Враждебна”. Микробусът на БЧК бе посрещнат с детски песни. Бежанците кротко чакаха реда си. Имаше и дечица, които изхитруваха и се наредиха повторно за храна. Но повечето хора приемаха с усмивка това.

Освен БЧК и местни граждани са направили дарение за лагера. Със събраните средства ще се ремонтира физкултурният салон, където децата да играят свободно и безопасно. От ръководството на лагера са направили заявка за всичко необходимо за заниманието на децата - играчки, книжки, цифри за обучение по смятане, и др. Ще бъде ремонтиран и покривът на сградата. “По-добре е да капе, отколкото да падат бомби”, коментира лошите условия обаче майка на 3 деца. В лагера живеят около 400 души (най-малкото дете е на 6 месеца, а най-възрастният бежанец е на 72 години).

За Коледа ще има тържество. Въпреки че не са християни, всички деца трябва да видят и да усетят празника с подаръци и игри. Пък и бежанците вече са показали на българите как празнуват Курбан байрам. “Всички сме едно семейство”, заяви комендантът Иван Пенков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6847 |27.10.2013 Масов бой сред бежанци в "Овча купел" . 0| 5581 |26.10.2013 Илияна Йотова пита ЕК за помощите за бежанци . 2| 5933 |25.10.2013 Йовчев: 620 бежанци са в ареста . 40| 5556 |25.10.2013 Плевнелиев замисля със службите общ подход с ЕС за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads