Реклама / Ads
0| 4270 |21.04.2016 НОВИНИ

Откриха 16 000 евро в дома на шефа на Фонда за лечение на деца

.
Павел Александров
В дома на шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров са намерени 16 000 евро, както и юбилейни монети с висока стойност в сейф. Те са дадени за експертиза. Това съобщиха от прокуратурата пред журналисти.
 

В ареста са 8 души, включително и Александров. По време на акцията са претърсени шест домашни адреса, като са иззети множество документи. На документите са направени ксерокопия, за да не бъде попречено на лечението на децата.

 

Престъпленията, които са установени, са свързани с длъжностни присвоявания, несъобразно разходване на целеви средства, договори с експерти, които са външни на фонда и са насочвали децата за лечение в български болници, към които работят те самите. Не са установени случаи на изнудвания за подкупи, които да са искани от родителите. Разследването на ГДБОП е започнало в средата на миналата година.

 

Работи се по три линии, казаха от специализираната прокуратура и ГДБОП. За наем на апартамент във Франция, ползван за настаняване на деца, лекуващи се там. Наемът е бил с жена, близка до Павел Александров. Установено е, че тя е получила близо 200 000 лева, сума надвишаваща суми, които по принцип се плащало при наем на други жилища в европейски държави. Втората линия е изплащане на комисионна на посредник между Фонда за лечение на деца и болница извън България, предполага се, че става дума за болница в Турция. За една година въпросният посредник е получил близо 250 000 лева, обясниха от прокуратурата. Освен това е установено, че от 50-те експерта, с които Фонда за лечение на деца е работил, когато е трябвало да се направят спешни или рутинни експертизи за да се определи, къде да се лекува в България дадено дете, са били използвани само трима от общо 500-те експертизи, направени в изследвания от прокуратурата период. 2/3 са направени именно от тези, като съмненията били в това, че след това децата отивали да се лекуват в болниците, в които иначе работели въпросните  експерти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4422 |20.04.2016 Франция иска извънредно положение и за Евро 2016 и Тур дьо Франс . 0| 5296 |20.04.2016 Орбан представя "Шенген 2.0", иска да превърне Европа в крепост . 0| 4505 |20.04.2016 Даваме 40 хиляди евро заради арест от времето на Цветанов . 0| 4577 |19.04.2016 Такса "смет" за домакинствата може да скочи в пъти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads