Реклама / Ads
0| 4855 |24.06.2015 НОВИНИ

Откриха нарушения в русенската и разградската болници

.
В четири отделения на русенската болница са открити нарушения, свързани с работното време на служителите, съобщи директорът на Инспекцията по труда Ирена Николаева пред Дарик.
 

 Тя обобщи резултатите от направените до момента проверки в лечебното заведение, които се провеждат в рамките на национална кампания. Става дума за Спешното приемно отделение, Клиничната лаборатория и Микробиологичната лаборатории, както и за Кръвния център. Констатирани са случи, при които служителите са на намалено работно време по договор, но то не се спазва, сключват се допълнителни трудови договори. Ирена Николаева посочи, че проверяващите получават съдействие от ръководството на болницата, но не и от самите работещи. Тя уточни, че началниците на отделения не търпят санкции, защото страна по договора е МБАЛ. Болницата обаче вероятно ще понесе глоби. Проверките продължават до края на юли.

 

Глоби грозят разградската болница заради фрапиращи нарушения. Инспекторите от Областната инспекция по труда са издали предписания за 7 вида нарушения, съобщи директорът на инспекцията Катя Филипова. Проверката е била част от национална кампания, но имало и конкретен сигнал от лечебното заведение.

 

Сред фрапиращите нарушения били такива, свързани с извънреден труд и работа на две поредни смени без полагащата се 12-часова почивка. Това се отнасяло както за медицински сестри, така и за лекари. Нарушенията са открити в две отделения - Интензивно и Хирургично.

 

Седем предписания са били издадени на болничната управа. Трябвало е да бъдат изпълнени до края на май. Филипова обясни, че за да се отчете дали са спазени, трябва да мине и месец юни. Това се налага, за да се извърши преглед на дейността за пълен месец.

 

В случай, че предписанията не бъдат спазени, ще бъдат наложени глоби, които за всяко нарушение варират между 1500 и 15 000 лева.

 

Заради прекалено претоварване в понеделник медицинските сестри от Хирургично отделение вкупом са хвърлили оставки. 11 сестра запълвали щат за 21. Освен това им било отказано да ползват отпуски. От молбите им ставало ясно, че днес е последният им работен ден и не желаят да работят през следващия един месец с предизвестие.

 

По непотвърдена информация главната сестра в отделението вече е уволнена дисциплинарно. Останалите пък са променили съдържанието на молбите си, като се съгласили да работят още месец с предизвестие, докато им бъдат намерени заместнички.

 

Шефът на болницата д-р Марин Керчев не е открит за коментар. Очаква се за среща със сестрите и болничното ръководство днес да дойде зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4014 |18.06.2015 Парламентарен доклад сочи нарушенията на одиторите на КТБ . 17| 8005 |08.06.2015 Откриха спорния паметник на цар Самуил . 1| 4745 |08.06.2015 Кучета откриха човешка глава край Девня . 0| 4937 |01.06.2015 Откриха трупове на двама мъже в канал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads