Реклама / Ads
1| 6470 |13.08.2013 НОВИНИ

Открили прегърнати под водата удавените деца в Дулово

.
Трите деца, които се удавиха в неделя в неохраняем водоем край Дулово, често ходели там да се учат да плуват с празни двулитрови пластмасови бутилки. Това разказа сестрата на едно от починалите момчета - 12-годишната Фатмегюл, която била на брега по време на трагедията.
 

Пред очите й само за няколко минути водата погълнала 9-годишното й братче Хаят Ниязи, 10-годишния Еркан Желязков и 13-годишния Мартин Мехмед. Към 17 часа водолазите извадили тялото на Хаят. Намерили го на 5 метра дълбочина. Час по-късно навътре – на около 7,5 метра дълбочина, открили Еркан и Мартин прегърнати, пише "Монитор". Свидетел на жестоката драма бил и 15-годишният Еркан, който в злополучния ден тръгнал с децата. "Ей така, слагахме бутилките под мишниците, те ни задържаха на повърхността и цопайки с крака, се придвижвахме във водата”, показва с ръце Фатмегюл. Тя не спираше да плаче и не вярваше, че братчето й го няма. „Умрял ли е Хаят, лельо, умрял ли е Хаят?”, питаше момичето жените, които идваха вчера в дома им, преди да докарат трупчето на малчугана от силистренската морга.

И трите удавени деца са от многолюдни ромски фамилии в Дулово. Две от тях са близки роднини – Мартин е чичо на Хаят, тоест те са деца на кръвни баща и син. Родителите на малчуганите, които посещавали училището в село Черник, са безработни и разчитат най-вече на социални помощи. Децата често бягали от домовете си и без знанието на близките си отивали до водоема. Мястото, където се е разиграла трагедията, е една дупка, в която преди близо 20 години били зауствани нечистотиите от закрит свинекомплекс. Широката яма рядко се пълнела, но за беда тази година в резултат на обилните валежи нивото в най-дълбоката част достигнало 8 метра.

В деня на трагедията сутринта към 8 часа Хаят, Мартин и Фатмегюл излезли от домовете си и се отправили към къщата на Еркан, който живеел на края на ул. „Първа улица” в ромската махала. Без да се обадят на никого, малчуганите тръгнали към гьола, който е на около километър от последните къщи. По пътя през нивите ги срещнал възрастен човек от града, който ги нахокал и им казал да се връщат незабавно обратно.

Децата се върнали, но кривнали по друг път към водоема. След като влезли във водата, ги видял друг дуловчанин, който им се скарал да излизат. Човекът си тръгнал, след като видял, че малчуганите са го послушали. Те обаче се изхитрили и пак се върнали към язовирчето.
Към 9 часа най-големият – Мартин, сложил пластмасовите бутилки под мишниците и навлязъл във водата. По средата започнал да се дави: „Викнете майка ми, викнете майка ми”, крещяло отчаяно детето. Хаят и Еркан се хвърлили да го спасяват. За минути водоемът погълнал и тримата.

Фатмегюл и 15-годишният Еркан тръгнали ужасени към Дулово. Прибрали се в домовете си, но от страх не казали нищо на близките си. Споделили обаче с други деца, които разказали на възрастните какво се е случило. "Към 10 часа цялата махала се събра край водоема. Мъжете, които можеха да плуват, се хвърлиха да търсят децата, но не успяха да ги открият. По-късно дойдоха водолази от Варна и те ги намериха”, разказва Неждин Хамди. На злокобното място той показа пластмасовите шишета, с които децата се учели да плуват. На брега още стояха чорапчетата на удавените малчугани.

След като вчера изпратиха в последния им път трите удавени момчета, родители от ромската махала казаха, че ще бдят повече за сигурността на децата си. „Няма да ги пускам да ходят далече от дома ни. Виж какво стана!”, зарече се Неждин.

В общинската администрация в Дулово показаха заповедта, с която кметът е забранил къпането в неохраняемите водоеми. А те не са никак малко на територията на общината, към която административно принадлежат освен града и още 26 села. Всяко от тях има в землището си поне по един такъв гьол, в който стопаните поят добитъка си.

Кметът на Община Дулово д-р Юксел Ахмед каза, че е невъзможно да осигури охрана за всички тези водоеми. „Трябва да ангажирам поне 100 души за тази дейност. От друга страна, ако решим да пресушим водоемите, хората веднага ще скочат, че няма къде да поят добитъка и откъде да вземат вода за нивите си”, каза д-р Ахмед.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5339 |04.08.2013 До 1 млрд. лв. глоба за Столична община, ако прекрати концесията за водата . 12| 4760 |25.06.2013 Президентът: Водата е петролът на бъдещето, време е да се замислим как я използваме . 29| 5041 |24.06.2013 БСП: Кукловоди мътят водата на справедливите протести . 0| 5004 |21.06.2013 Спират водата на места в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads