Реклама / Ads
0| 5440 |13.11.2014 НОВИНИ

Откриват процедури за над 6,8 млрд. лв. по европрограми през 2015 г.

.
Томислав Дончев
Кабинетът предвижда през 2015 г. по европейските програми да бъдат открити процедури за предоставяне на безвъзмездно финансиране на обща стойност над 6,8 млрд. лева. Това съобщават от Министерския съвет.
 

 

Проектите на Индикативни годишни работни програми за следващата година на инструментите с европейско финансиране в България са съгласувани на заседание на специализирания Съвет за координация по управлението на средствата от ЕС към Министерски съвет. Председател на съвета е вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

 

Той обясни, че се обмисля план да бъдат отворени авансово някои схеми, които да се финансират заемообразно с пари от националния бюджет. В противен случай финансирането от новия програмен период ще се забави дотолкова, че да има риск не само 2014 г. да бъде нулева по отношение инвестирането на средствата от ЕС у нас, коментира Дончев.

 

Годишните работни програми дават реалния старт на изпълнението на оперативните програми в България за периода 2014-2020 г. Предложените в тях дейности са индикативни и обхващат тези части от програмите, които са вече твърдо договорени с Европейската комисия.

 

От „Дондуков" 1 посочват, че схемите, чрез които предстои да бъде предоставено безвъзмездно финансиране директно на бенефициентите, касаят проекти за пречистване на отпадъчни води, управление на отпадъците, превенция от наводнения и свлачища, развитие на регионални пътища, регионална образователна инфраструктура и др. Предвидени са и процедури за рехабилитация на жп линията „Пловдив-Бургас", АМ „Струма" - Лот 3 „Благоевград-Сандански", изграждане на трети метродиаметър на метрото в София и др.

 

Процедурите, които ще предоставят финансиране чрез подбор на проекти, обхващат дейности в сферите енергийна ефективност в малки и средни предприятия, подобряване на производствения им капацитет, подкрепа за иновации в предприятията и други. Става ясно още, че се предвиждат още схеми за модернизация на научната инфраструктура, развитие на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени, както и включване на деца със специални потребности в образователния процес.

 

Чрез подбор на проекти ще бъдат финансирани също и процедури за насърчаване на устойчивото рибарството и устойчивите аквакултури, подкрепа на общата политика в областта на рибарството, както преработване на продуктите от риболов и аквакултури, допълват от правителствената информационна пресслужба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4517 |11.11.2014 Бизнесът е против държавата да взима нов заем за 2 млрд. лева . 31| 5683 |30.10.2014 М. Стоянова: Инвеститор дава 1 млрд. евро в банковата ни система . 2| 4233 |28.10.2014 Спечелихме 2 млрд. евро от чуждестранните туристи . 11| 8059 |24.10.2014 Анализатор: Ако цифрата 4.22 млрд. е вярна, в БНБ са за разстрел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads