Реклама / Ads
6| 5225 |28.09.2012

Отложиха делото за радикален ислям за края на октомври

.
Пазарджишкият окръжен съд отложи делото за радикален ислям срещу 13-те обвиняеми за 29 октомври от 9:00 часа.

Бяха прочетени отговорите, дадени от тайния свидетел 003, на допълнителните въпроси, зададени от адвокатите, а

Тайният свидетел е казал, че не може да коментира факти и обстоятелства, които са свързани със събиране на информация, представляващи държавна тайна.

Той заяви, че не е присъствал на даването на пари по време на поклонение в Саудитска Арабия.

Свидетелят твърди, че Али Хайредин, един от обвиняемите, е участвал при учредяването на организацията „Ал-Уакф ал-ислями" за България.

Съдът уважи искането на адвокатите вещите лица по делото да бъдат разпитани след като приключат разпитите на всички свидетели.

Остава да се разпитат още четирима явни и трима тайни свидетели. За двама от свидетелите - Добри Джевизов и Стефан Атанасов съдът разпореди да бъдат доведени принудително.

За свидетеля Мулафак Аласат, който поиска преводач, съдът определи като такъв да бъде призован - Мая Ценова, преподавател в Софийски университет, арабист, която е била преводач по делото във Либия срещу българските медицински сестри.

Пазарджишкият окръжен съд оповести по рано днес отговорите на тайния свидетел номер 003 на зададените 44 въпроса от адвокатите.

Свидетелят казва, че информацията за срещата в Истанбул през 2008 година, когато е учреден българският клон на организацията, е получил чрез способи и средства на службите за сигурност, които представляват държавна тайна. В отговор на въпроса за съществуващо насилие между отделни групи, той казва, че информацията е събрана отново по същия ред и представлява държавна тайна.

Свидетелят заяви, че няма забрана младежи от България да учат в Медина, Саудитска Арабия, да заемат длъжности в главното мюфтийство или други религиозни организации. Според него държавата няма отношение и не се намесва в работата на религиозните общности.

Относно неговото участие в срещата в Истанбул през 2008 година, той отвърна, че вече е отговарял на такъв въпрос.

Информацията за бюджета на организацията е придобита с методи и форми, които са отново държавна тайна.

003 обясни, че не е участвал в изземването на компютърни данни и не е контролирал електронната поща на някой от обвиняемите, не е бил и на техни лекции и проповеди, но знае кои са присъствали там.

Информацията му е събрана отново по същия ред и представлява държавна тайна. Според свидетеля един от обвиняемите Али Хайредин е участвал в семинара в Истанбул и е определен за координатор на организацията за България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Сарафа: Благодаря на Борис Велчев, че спря делото 20| 5335 |27.09.2012 . Зам.-главният мюфтия: Няма термин радикален ислям 16| 5380 |26.09.2012 . Изслушват инкогнито свидетели в делото за радикален ислям в Пазарджик 11| 5465 |26.09.2012 . Свидетели по делото "Октопод" уж не познавали Трактора, но ги подсетиха 18| 8222 |24.09.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО