Реклама / Ads
15| 6854 |10.03.2009 НОВИНИ

Отложиха делото срещу Батко

.
Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен като Батко, е постъпил за лечение в клиниката по неврохирургия в Пловдив.
 

Това стана ясно по време на насроченото за днес първо заседание по делото срещу Веселин Георгиев.

Георгиев е изпратил до съда болничен лист, че от 4 март се намира в болница в Пловдив и за това да не се е явил. Това автоматично отложи процеса.

В съдебната зала не се яви и адвокатът на Георгиев - Пламен Ялнъзов. Прокурор Моника Малинова настоя той да бъде глобен, защото не е представил доказателства, които оправдават отсъствието му. Съдията Георги Колев обаче даде срок на адвоката да удостовери защо не се е явил. Той не го санкционира веднага с мотива, че делото се отлага най-вече заради заболяването на Георгиев. Не се яви и представител на Министерството на финансите, което има право от името на държавата да заведе граждански иск срещу Георгиев за вредите, които е причинил с престъплението си. Обвинението представи нови доказателства по делото - одитен доклад на държавната финансова инспекция.  По делото са призовани близо 20 свидетели, които трябва да изяснят взаимовръзките между шефа на пътния фонд и фирмите, с които са сключвани договори. Сред тях са заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски, друг бивш ръководител на фонда Милош Поцков, както и братът на Веселин Георгиев - Бойко. Следващото заседание е насрочено за 22 април, когато съдът отново ще се опита да даде ход на делото.

Според прокуратурата, Георгиев е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Обвинението твърди, че е нарушен Законът за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд Републиканска пътна инфраструктура - сега Национална агенция "Пътища" и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

ves_georgiev_1.jpg

Това е ставало в нарушение на текст от Закона за обществени поръчки, който забранява на фирми, които се явяват "свързани лица" с възложителя, да участват в такива процедури.

Проверката на прокуратурата е установила, че всички договори на областните пътни управления са били одобрявани собственоръчно от Веселин Георгиев по силата на изрична негова заповед като изпълнителен директор. От това са настъпили значителни вредни последици за страната ни.

Обвинителите се задействаха след разследване на в. "Капитал" за конфликта на интереси в пътния фонд. След като проблемът стана явен, Сметната палата направи одит на фонда, който изпрати на Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. От доклада се разбра, че по времето на Георгиев са направени обществени поръчки за 21 проекта на обща стойност над 300 млн. лева.

Делото срещу Веселин Георгиев е следено под лупа от Брюксел, тъй като скандалът с братските поръчки в пътния фонд беше една от причините за спирането на милионите европомощи за България. Веселин Георгиев е обвинен по чл. 282 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание - затвор от една до осем години. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6114 |26.02.2009 Вотът срещу правителството на Станишев отново се провали . 23| 6698 |24.02.2009 Дело срещу Люси Стойков тръгва към съда? . 32| 5967 |24.02.2009 Протест срещу "Илюжън"-а на Кр. Аврамов . 62| 5706 |23.02.2009 Станишев: Атаките срещу НАП и митниците са срещу държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads