Реклама / Ads
39| 6331 |20.06.2013 НОВИНИ

Отмениха гей-парада в София

.
Организаторите на шествието получили множество заплахи за нападение над участниците от страна на крайни националистически организации и агитки от футболни фенове.
 

Планираният за 22 юни София Прайд се отменя поради отказ на общината да осигури безопасността на хората, четем в отворено писмо до медиите от Български хелзински комитет, една от организациите в инициативния комитет на София Прайд 2013. 
 

"Отмяната на тазгодишния София Прайд, след натиск и манипулации от страна на Столична община и представители на Министерството на вътрешните работи спрямо организаторите, на практика представлява ограничаване на правото на сдружаване и мирно събиране. Общината и СДВР са длъжни да осигурят сигурността на участниците в шествието и не могат да използват несигурността, като аргумент за отмяната му", твърдят в писмото.
 

Организаторите на шествието получили множество заплахи за нападение над участниците от страна на крайни националистически организации и агитки от футболни фенове, които всяка година заявяват намерения да създават проблеми на парада. БХК пише още: "Скандално е, че Общината настоява за отмяна на мирното шествие "София прайд", но не направи това по отношение на планираните за същия ден агресивни контрашествия, което ще доведе до утвърждаване на политиката на омраза в България. Настояваме незабавно Столична община да отмени контра-прайд шествието, което беше обявено публично от ксенофобската организация Български национален съюз, както и всички подобни контра-прайд събития, насрочени или очакващи насрочване за този ден.

 

Отмяната на "София прайд" за неясен момент в бъдещето представлява опасен прецедент. Аргументът с опасността от провокации може да бъде използван винаги - през годините опасност е имало и ще има, дълг на институциите е да защитят правата на гражданите и да направят така, че мирното събрание да се проведе; или, ако според тях опасността е твърде голяма, да излязат с решение за отмяна и да понесат тежестта на всички въпроси, които следват."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 6172 |16.06.2013 Над 15 хиляди протестират в София . 0| 6393 |16.06.2013 Пожар в автобус по линия София - Варна . 183| 9303 |14.06.2013 10 хиляди протестират в София . 2| 5420 |11.06.2013 Новият шеф на СДВР няма да сменя районни шефове в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads