Реклама / Ads
1| 4825 |20.01.2010 НОВИНИ

Отмениха присъдите по Чората

.
Върховният касационен съд (ВКС) отмени последната присъда от общо 82 години затвор на петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров - Чората.
 

Отменя се решението на Военно-апелативния съд от 5.08.2009г.и делото се връща за преразглеждане от друг състав. Върховните съдии се мотивират, че решението на по-долната инстанция е постановено при допуснати нарушения на процесуалните правила по чл.13 и чл.14 от НПК и следва да бъде отменено.

Фактите по престъплението и неговите автори не са установени по несъмнен и категоричен начин, поради което проверката за правилното приложение на материалния закон не може да бъде осъществена, се казва в новото съдебно решение.

Според ВКС е имало вътрешно убеждение на предишната инстанция, когато е решавала за присъдите на ченгетата. В мотивите на съда се посочва още, че новите фактически данни по престъпната дейност на извършителите съдът е извел без да извърши цялостен и обективен анализ на относимите доказателствените средства. В крайното решение на съда пише още, че нито едно от увреждания, които Чората е имал, не се намира в причинно-следствена връзка с настъпването на смъртта. Поради тази причина Военно-апелативният съд е следвало да направи задълбочен анализ на показанията на свидетелите и да обоснове възоснова на кои от тях приема, че всички подсъдими са участвали в изпълнителното деяние на престъплението, посочват още от ВКС.

Съдът е игнорирал изцяло обясненията на част от свидетелите, приемайки, че те са израз на защитна позиция, а е следвало да ги обсъди внимателно, да ги съпостави с другите гласни доказателства и да посочи кой, как и с какви действия е допринесъл за поставяне на пострадалия в характерната поза и притискането на тялото докато настъпи смъртта му. Апелативния съд не е коментирал изобщо нормативната база, регламентираща дейността на полицията при задържане на лица и доказателствените източници, касаещи конкретната задача, поставена на групата на подсъдимите в рамките на полицейската акция. Той не е изследвал допуснати ли са нарушения при задържането, какво е налагало и допустимо ли е било пострадалият да бъде поставян на земята след фиксиране на белезниците и държан в тази позиция поне 10 минути, пише още в мотивите на ВКС.

По същество липсват мотиви за субективната страна на деянието, които да се базират на приетата различна причина за смъртта и различен механизъм на настъпването й. Липсват мотиви и по отношение размера на наказанията, като въобще не е отговорено на оплакването в жалбите на подсъдимите за явната им несправедливост, изтъкват още върховните съдии.

Frognews.bg припомня, че Ангел Димитров - Чората почина при задържането му по време на операция "Респект". Петима полицаи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски бяха осъдени на 82 години затвор и над 150 000 лв. неимуществени щети. Отначало от МВР твърдяха, че Чората е починал от инфаркт, но после благодарение на чичо му беше направена втора експертиза, която доказа побоя. Веднага след това беше отстранено ръководството на благоевградската полиция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4375 |20.11.2009 Отмениха грипната епидемия . 5| 5067 |27.09.2009 Осъдените за смъртта на Чората внасят жалба . 4| 5516 |25.09.2009 Мирослав Писков: Не сме убили Чората . 12| 5119 |12.08.2009 Майката на Чората ще се жалва в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads