Реклама / Ads
3| 5314 |22.04.2020 НОВИНИ

Прокуратурата пое поредния сигнал за агресивните кучета в къпалня ”Мария Луиза” месец по-късно

.
Поредна проверка на агресивните кучета в къпалня “Мария Луиза” започва след подаден сигнал. Казусът стигна до прокуратурата. Последният случай с убито домашно животно е от началото на март, когато кучето на Иво Прокопиев бе разкъсано от агресивните кане корсо в двора на къпалнята.
 

Повече от месец по-късно започва и проверка от прокуратурата. Тя трябва да установи дали собственика на агресивните животни е изпълнил задълженията си да не допуска кучетата да напускат мястото на отглеждане (къпалнята), да навлизат в чужда собственост или на обществени места, както и да предотврати всяка проява на необоснована агресия на кучетата на обществени места и при ситуации, застрашаващи живота и здравето на хора и животни.

 

Припомняме, че на 8 март Иво Прокопиев разхождал своето “Бордър Коли” в района на Борисовата градина, когато животното влязло в двора на изоставения от години плувен комплекс. Там е било нападнато и убито от две кучета порода “Кане Корсо”.

 

Подобни инциденти често се случват заради агресивните животни, но въпреки множеството сигнали институциите твърдят, че са с вързани ръце. Собствеността е частна, а при множеството проверки нередности не били открити. Кучетата са вързани, оградата - стабилна.

 

Не това обаче е установил Явор Гечев от фондация “Четири лапи”. Ето какво заяви пред Фрог тогава:

 

“Още миналата година през лятото имаше три подобни случая, които бяха в много кратък времеви отрязък. Последният беше с един сетер, изгубил се в района на “Маймунарника”. Намериха го вътре в имота и с хиляди уговорки да не се вдига много шум около случая, охранителите все пак са позволили на собствениците да приберат мъртвото си куче”, разказа пред FrogNews Явор Гечев от Фондация “Четири лапи”.

 

След това била събрана подписка от собствениците на домашни любимци, която била представена пред отговорните институции - Софийска градска прокуратура и Столична община.


“Резултатът бе, че Столичният инспекторат извърши проверки. В единия случай бе установено единствено, че има кучета, които имат собственик, регистрация и ваксини и създадоха предписания имотът да се обезопаси. В другия случая казаха, че оградата е здраво укрепена. Това не е така. От инспектората са изпълнили задълженията си проформа”, категоричен бе Гечев.

 

Тогава се свързахме и със Столичния инспекторат. От там ни обясниха, че е свършено всичко, което е в техните правомощия.

 

“Столичният инспекторат има правомощията да извършва проверки само на обществени места. Става дума за частен имот. Пуснали са служителите ни на добра воля. Кучетата не са напускали имота. Имат регистрация и чипиране. Това, което се изисква от нас, е свършено. Направили сме своята проверка и сме констатирали това, което се изисква от нас - че кучето има всички документи, отглежда се според правилата”, категорични бяха и от Столичния инспекторат.

 

Проблемът обаче не е само с кучетата, а и с пустеещият от години обект.

 

“След като толкова много години (от 2006-та) мажоритарният собственик не намери икономическа логика да възстанови къпалнята, след като очевидно държи на желанието си да инвестира, само ако му бъде позволено допълнително застрояване (нещо, което Столична община неколкократно отхвърли като възможност), мисля, че е време Столичният общински съвет като принципал на миноритарния собственик (Софийски имоти) да възложи на своето търговско дружество да преговаря за изкупуване на мажоритарния дял на справедлива пазарна цена, която отразява реалните функции на имота. Ако подобни преговори се провалят, би следвало да се помисли за възмездно отчуждаване. Законът предвижда такава възможност при доказване на обществена полза. Според мен обществената полза от функционирането на къпалнята по предназначение е очевидна за всеки, включително и за българския съд”, написа още в личния си профил във Facebook Елен Герджиков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4163 |22.04.2020 Прокуратурата ще иска постоянен арест за виновника за катастрофата с Милен Цветков . 10| 6097 |16.04.2020 Следовател Бойко Атасанов: Прокуратурата работи по анонимки в пеевските медии /видео/ . 6| 4266 |16.04.2020 Прокуратурата спеши КЗК да провери високите цени на горивата . 12| 4768 |16.04.2020 Борисов за ареста на Сидеров: Не се меся, прокуратурата показва еднакъв аршин за всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads