Реклама / Ads
13| 5900 |19.02.2013 НОВИНИ

Отнемат лиценза на ЧЕЗ?

.
Прокуратурата ще предложи отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Това каза на пресконференция прокурор Георги Камбуров, който е участвал в проверката на дейността на ДКЕВР.
 

По отношение на системните нарушения на отделните ЕРП-та, стигнахме до извода, че трябва да се направи предложение от прокуратурата да бъде открито производство за отнемане на лиценза на ЧЕЗ - двете дружества, обясни Камбуров.

Проверката, която Върховна административна прокуратура прави на ДКЕВР, включва и изясняване на причините за високите сметки на гражданите, каза прокурор Веселин Найденов, също участвал в групата работила по проверката на дейността на ДКЕВР, съобщава Фокус.

Прокурор Найденов обясни, че отчитането на сметките за потребена енергия е месечно и трябва да се извършва от трите ЕРП-та в страната, според решение на ДКЕВР.

„Комисията не е осъществила достатъчно контрол върху изпълнението на това нейно решение. Едно от дружествата (Енерго Про) даже не е отразило в общите си условия това решение на комисията", посочи Найденов.

При проверката е установено, че завишението на сметките (просрочването) е от 32 до 40 дни. Направено е и предложение до ДКЕВР - за всеки констатиран единичен случай на нарушение, да се съставя акт за административно нарушение. Според разпоредбите, за всяко такова нарушение, санкцията е от 20 000 лева до 1 милион лева. За проверявания период не е отчетено да има санкции от ДКЕВР към което и да е електроразпределително предприятие.

Междувременно проверките от страна на държавния регулатор над дейността на електроразпределителните дружества в страната продължава. До днешна дата са издадени четири акта за нарушения на ЧЕЗ и четири на ЕВН, заяви Юлиана Иванова, която подаде оставка като председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Тя посочи, че по закон ще изпълнява функцията на председател докато не бъде назначен нов управляващ на държавната комисия. В момента се създават актове по установени нарушения, правим проверки и може би днес следобед ще има нови резултати и ще стане ясно дали ще се стигне до процедура с отнемане на лицензи на електроразпределителните дружества.

По думите й - едно от съществените нарушения, които биха били предпоставка за отнемане на лицензи на ЕРП-та са свързани с това дали средствата, които са предназначени за инвестиции, наистина са направени. Днес следобед или утре ще стане ясно дали ще започне процедура за отнемане на лицензи на ЕРП-та, отново повтори сегашният председател на ДКВЕР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9310 |23.01.2013 Албания изгони ЧЕЗ, взе ù лиценза . 4| 5353 |11.01.2013 "Булсатком" взе лиценза за GSM оператор . 19| 5370 |17.08.2012 Отнемат имущество на Галеви за над 4 млн. лв. . 21| 6748 |21.06.2012 Отнемат домакинството ни на волейболната Световна лига?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads