Реклама / Ads
3| 5092 |23.05.2009 НОВИНИ

Отношенията между топлофикациите и бита да се променят законово

.
По закон топлофикационните дружества нямат право да изключват подаването на топлинна енергия, независимо че не е заплатена
Асоциацията на топлофикационните дружества ще настоява пред бъдещото Народно събрание да се промени законовата уредба, третираща финансовите отношения между топлофикационните дружества и бита.
 
Това каза за Агенция Фокус” Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Терзийски заяви, че настоящият не иска да се занимава с тези проблеми, но ако ще се вкарва социален елемент в дейността на дружествата, то трябва държавата да поеме тежестта по социални функции, които вменява на търговски предприятия.

„По закон топлофикационните дружества нямат право да изключват подаването на топлинна енергия, независимо че не е заплатена. Могат да предизвикат евентуално събиране на тези вземания чрез съдебна процедура, която може да продължи няколко години”, посочи той. Терзийски каза още, че непризнаването на увеличените разходи за природен газ, политиката по отношение на събираемостта и задълженията на бита към тези дружества, съответно обуславя и изоставане на плащанията към основния доставчик – „Булгаргаз”, защото 75% от разходите на едно топлофикационно дружество са разходите му за природен газ.

По думите му - проблемите с плащанията към газовата компания са заплаха за доставката на топлофикационната услуга, но от същите тези потребители, които ще пострадат от това, в крайна сметка се събират сумите, дължими на „Булгаргаз”.

Проблемите със събираемостта не се решават години и изменението от 5-10% на тази тенденция не е решаващо.
„В частните дружества обикновено има малко по-висока събираемост, защото са по-гъвкави и предлагат различни програми. Абсолютно важи правилото за моркова и тоягата. Докато в други фирми наблягат само на едното средство, но това не решава проблемите. Проблемът не е в това топлофикационното дружество да намери начин да оправи грешките в закона чрез свои програми по отношение на клиентите, а наистина да има нормални търговски взаимоотношения, уредени чрез законова форма”, каза Терзийски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4970 |17.05.2009 Учените на пикник между МС и Президентството . 15| 6773 |11.05.2009 Чужди геополитици: разликата между ГЕРБ и БСП – по–малка от обявената . 5| 50532 |04.05.2009 Свирка в междучасието или секс преди училище превземат Интеренет . 0| 6367 |27.04.2009 Четирима ранени след катастрофа между камион и линейка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads