Реклама / Ads
8| 5135 |03.05.2011 НОВИНИ

Отново искат „главата” на Найденов

.
Мирослав Найденов Източник: Булфото
Депутатът от ПГКБ и член на парламентарната Комисия по земеделието и горите Пенко Атанасов заяви по време на пресконференция: Крайно време е министър Мирослав Найденов да си подаде оставката и да отърве българското земеделие от присъствието си. Социалистите са категорични, че министърът за пореден път излъга, твърдейки, че 99% от субсидиите за земеделските производители са изплатени.
 

В действителност земеделците не са получили 25% от парите си заради проблеми с т.нар. „слой за недопустимост“. От левицата изразиха подозрения, че се прави спекулация с полагащите се европейски средства и с това, което реално се изплаща на земеделските производители.

Членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев изтъкна, че не е разплатено на 550 бенефициента по европейските плащания СЕПП, както и на 16 792-ма човека, които като бенефициенти не са си получили парите от националните доплащания. Гечев отбеляза, че от европейските средства България губи 107млн.лв., които се връщат обратно в ЕК. Причината е, че от предвидените за тази година 657 млн.лв. са платени 550 млн.лв. Заедно с това Гечев изтъкна, че от националните доплащания управляващите са си спестили 83,5 млн.лв., които земеделците не са получили.

Председателят на МО в БСП изчисли, че тази година земеделските производители реално са дотирали финансовото министерство с близо 600 млн.лв. Тази сериозна сума се получава заради неплатени субсидии, непосилните данъци на земеделците и повишените осигурителни и самоосигурителни прагове, акциза върху горивата.

Социалистите предупредиха, че масово производители съдят земеделското министерство и ДФ „Земеделие“ заради т.нар. „слой за недопустимост“. Причината е, че хора, които обработват едни и същи парцели години наред, тази година са отрязани от европейските средства. Реално земеделците получават с близо 25% по- малко от предвидените средства.

Депутатът от ПГКБ Атанас Мерджанов изтъкна, че хиляди земеделци са получили акт за държавни вземания, като се оказва, че част от земите им са попаднали в т.нар. „недопустим слой“. По тази причина на тях им се удържат средства от получените субсидии. В някои случаи актовете дори надхвърлят сумата на взетите субсидии. Мерджанов даде пример с конкретно писмо до производител, от което става ясно, че от полагащите му се 10 000лв., на него му се отнемат около 2500лв. Това става без проверки на място и без реално обяснение защо се получава разминаването. „Това е практика в цяла Южна България и смятаме, че проблемът ще се задълбочи“, отбеляза Мерджанов. Социалистите настояват да се даде обяснение защо се намаля земята за подпомагане на българското земеделие от субсидии.

„Българските земеделци са принудени да воюват за средства, които им се полагат“, възмути се Пенко Атанасов. Той изрази подозрения, че умишлено се изземат средства от земеделските производители. По думите му даже тези, които са редовни, получават значително по-малки суми. Атанасов изтъкна, че пред сектора земеделие продължават да стоят сериозни проблеми като нотификацията за необлагане на земеделските производители; разпространението на заразата от шап. Не е ясно и как страната ни ще отстоява политиката си в земеделието в рамките на ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5577 |02.05.2011 Емигранти искат узаконяване на БГ-училищата в чужбина . 5| 5035 |29.04.2011 Министър Найденов отърва кожата . 16| 7028 |28.04.2011 Привърженици на Дал искат главата му . 16| 5302 |28.04.2011 Хората искат президент като принц. Такъв няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads