Реклама / Ads
14| 5113 |02.08.2011 НОВИНИ

ЕК отново недоволна от високите цени на GSM у нас

.
Европейската комисия предупреди българския телекомуникационен регулатор да предприеме мерки срещу високите цени на разговорите на мобилните оператори, тъй като клиентите в най-бедната страна от ЕС плащат повече от всички останали европейци.
 

ЕК ще отправи препоръки, които трябва да бъдат взети предвид от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), казва еврокомисар Нели Крус, отговаряща за цифровите технологии, в писмен отговор до българския евродепутат Андрей Ковачев, пише електронното издание „ЕурАктив”.

Евродепутатът от ГЕРБ се обърна към Крус заради високите цени на мобилните разговори.

Въпросът му поставя под съмнение способността на българското правителство да накара КРС да свали цените на трите мобилни оператора в страната, отбелязва изданието.

В статията се припомня, че КРС заплаши мобилните оператори със санкции, но те изглеждали смешно ниски в сравнение с печалбите на компаниите.

Една такава санкция предупреждава мобилен оператор за глоба от 50 до 1000 лева на седмица. ЕК поиска вече няколко пъти КРС да доведе цените за терминиране на най-малко нивата на средната стойност за ЕС.

Средната стойност за ЕС от януари 2011 г. достигна 4,91 евроцента на минута и продължава да намалява. От юли 2010 г. в България тя е 6,64 евроцента, пише медиата.

България е може би единствената развита страна в света, където хората носят няколко мобилни телефони с абонамент за различни телекоми, за да заобиколят високите такси за разговори между тях, пише „ЕуроАктив“.

Тъй като са основен източник на реклама в медиите, българските телекоми остават до голяма степен имунизирани от нежелано отразяване, коментира още медията.

Българските мобилни оператори поддържат най-високите цени за терминиране в Европа, което продължава сериозно да оскъпява безжичните разговори, стана ясно от доклад на ЕК за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения миналата година. От него става ясно, че България е с най-евтините в ЕС обаждания в рамките на една мрежа.

През март КРС задължи трите мобилни оператора да намалят цените на едро за входящи международни повиквания и да ги таксуват по 0,13 лв./мин. от 1 април. По този начин ще се намалят цените на едро за международни повиквания до нивото на тарифите за терминиране в национални мрежи, обясниха от комисията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6409 |02.07.2011 ВМРО отново скочи срещу "Свидетели на Йехова" . 10| 5568 |11.06.2011 Делото срещу Л. Колев отново в съда искат адвокати . 14| 5543 |14.05.2011 Отново катастрофа с пиян шофьор . 5| 5302 |10.05.2011 Отново ще нищят полицейското насилие в Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads