Реклама / Ads
0| 4796 |05.10.2010 НОВИНИ

Отпускат 500 млн. лева не земеделците

.
Няколко са направленията, по които животновъдите могат да кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на селските райони.
 
Най-много възможности има по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства, където 45% от средствата от общия й бюджет до 2013 г. представляват т. нар. гарантирани бюджети, специално отделени за животновъдството, обяви пред “Фокус” изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева.

Около половин милиард евро са предвидени за сектор животновъдство. В тази сфера фермерите могат да кандидатстват с проекти за подобряване на условията на труд във фермите, подобряване на ветеринарно санитарните изисквания, както и за постигане на хуманно отношение към животните. Конкретно по линия на гарантираните бюджети по Мярка 121, инвестиционните направления, по които се отпуска финансова помощ са три и за всяко от тях са предвидени по 15% от парите до 2013 г.

Първото направление с 15% гарантиран бюджет е за т. нар. Нитратна директива или за опазване на водите от замърсяване, предизвикано от нитрати от фермите, обясни Илиева. По нитратната директива може да се изграждат торохранилища, торови ями или площадки за съхранение на оборски тор, както и да се закупува специализирано оборудване за съхранение и транспорт на торта. Това е задължително изискване на Европейския съюз. Второто направление с 15% бюджет до 2013 г. е предназначено за инвестиции в достигане на стандартите в сектор „Мляко”. А третото – за достигане на стандартите в сектор „Месо” – това са инвестиции, насочени към хуманното отношение към животни.

Всяка една ферма може да кандидатства с проекти за общо 3 млн. лв. субсидия по трите направления, като в зависимост от предмета на инвестицията, безвъзмездната помощ варира от 40 до 85%. За млади фермери или ферми, които се намират в необлагодетелствани или високопланински райони, или в зоните на НАТУРА 2000, субсидията се увеличава с 10%. За инвестиции, които са насочени директно към производството на мляко, се добавят още 10%. А за тези, които са насочени към прилагане на изискванията на нитратната директива, субсидията е 85%. Всичко това, което изредих като възможности, се отнася само за Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони. Има и още няколко мерки от ПРСР, по които животновъдите също могат да кандидатстват с проекти.

Една от тях е мярка 142 за създаване на организации на производители, чиято цел е обединяване на фермерите за постигане на по- високи стандарти и по-добри пазарни цени на продукцията. Със сравнително висок интерес и добри възможности за инвестиции в животновъдството са и мярка 112 „Млад фермер”, както и мярка 141 „Преструктуриране на полупазарните стопанства”. По тези две мерки по думите на Илиева има много голям интерес, но като вече е известно специално за „Млад фермер” на този етап средствата са изчерпани. Там има около 5000 одобрени проекта, от които повече от половината са в сектор животновъдство. При преструктуриране на полупазарните стопанства също има голям интерес. Там инвестициите са насочени към малки ферми, чиято продукция е за собствена консумация, но чрез инвестиции по програмата те могат да се разраснат. Това е мярка, която е специално договорена за България и Румъния.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4645 |17.09.2010 Глобиха Доган с 500 лева . 3| 4776 |15.09.2010 Нова такса “смет” стига до 70 лева на тон . 0| 4974 |14.09.2010 Ракията ни ще е по-евтина с 2 лева . 9| 5711 |09.09.2010 Край на плащането в брой над 5 хиляди лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads