Реклама / Ads
11| 6105 |10.09.2013 НОВИНИ

Отпускат на България средства за бежанците

.
Източник: Булфото
Доколкото знам от комисар Малмстрьом, има не много пари, но има пари за финансиране на страната ни за спешни мерки за бежанския проблем. Много е важно да се възползваме от техническата помощ, Това заяви Кристалина Георгиева пред БНР.
 
На България са предоставени материали, които ще помогнат на страната да кандидатства. За тази година не можем да разчитаме на голямо финансиране, но на финансиране, което да ни помогне да се справим с проблема, особено ако той продължава да расте. В рамките на този фонд за спешна помощ, в който към днешна дата има 3 млн. евро, можем да разчитаме и такова уверение е дадено на България в срещата, която вчера се е състояла, каза още еврокомисарката.

Много е важно да се готвим за 2014-а година, когато влизат в действие новите фондове за подпомагане на страните-членки да се справят с бежанския проблем. България може да кандидатства за финансиране, ако това се налага. Мога да ви уверя, че към нашата страна ще има особено позитивно отношение, защото в ЕК колегите, които се занимават с тази дейност, разбират, че това е нова тема за България и че в никакъв случай не трябва да оставяме страната ни да се справя с нея сама. Поговорката е "Брюксел в нужда се познава". Искам да уверя българските граждани, че помощ за България ще има.

Георгиева смята, че е разумно фондовете, които имаме, да се използват за подкрепа на общините, където има и ще има най-много бежанци. Не е достатъчно да помагаме на бежанците, трябва да помагаме и на хората, които ги приемат, посочи тя.

Засега проблемът за бежанците не е проблем на Европа, той е проблем на Йордания, Ливан, Турция, Ирак. Към Европа са дошли 50 000 души. Засега все още голямата заплаха е за този регион, където бежанците са в проценти 15-20% спрямо местното население. Нашата работа сериозно набляга на това да помагаме на тези страни, именно защото ако им помагаме днес, по-малък е рискът бежанците да вървят към Европа утре.

Предоставили сме към днешна дата 1,5 млрд. евро за справяне със сирийската криза, за хуманитарните последици от кризата. От тези пари 850 млн. евро са от ЕК. Предоставяме помощ на сирийците в страната – 8 млн. души се нуждаят от помощ, 5 млн. от тях са хора, които са напуснали домовете си, посочи Георгиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5138 |10.09.2013 България ще кандидатства за летния Давос . 1| 6078 |09.09.2013 “България си ти!” гостува на XI Международен панаир на народните занаяти . 27| 5789 |08.09.2013 87-и ден:"България каза: Орешарски, върви си!" . 21| 5614 |06.09.2013 М. Попова: Не мога да подкрепя евентуална военна намеса на България в Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads