Реклама / Ads
36| 5046 |25.11.2008 НОВИНИ

Отрязаха ни окончателно 220 млн. евро по ФАР

.
Европейската комисия реши днес да не върне отнетите през юли акредитации на изпълнителните агенции, разпределящи средствата по ФАР - Централното звено за финансиране и договаряне към МФ и Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ.
 

Решението беше официално обявено от Кристина Наги - говорител на Европейската комисия на брифинг в Брюксел.

Постоянното отнемане на акредитации означава изгубването окончателно на 220 млн. евро, които бяха определени по-рано и които все още не са контрактувани. България губи окончателно парите, тъй като няма да има време за тяхното усвояване - срокът изтича в края на месеца. "Със съжаление съобщавам, че ЕК не е в състояние да възстанови акредитациите да двете агенции, които бяха отнети през юли. Надяваме се, че сега България ще предприеме неотложни мерки, за да подобри управлението на еврофондовете", заяви Наги. Тя добави: "Признаваме, че са предприети стъпки за подобряване на управлението и контрола, но повечето от тях са само някакви обещания за бъдещи действия. Конкретни резултати засега няма." Като мотиви за решението тя изтъква продължаващи нередности, злоупотреби, конфликти на интереси. Също така и недостиг на персонал, който да работи по управление и контрол на парите от фондовете.

ec_pari.jpg

За останалите 340 млн. евро все още няма решение от комисията. Те са договорени, но също са замразени.

"Заради увеличената опасност всичко това да се повтори и с оперативните програми и за да се избегне този риск, ЕК е взела решение да се поддържат санкциите срещу България с цел да се защитят интересите на европейските и българските данъкоплатци", обясни още Наги.

"Има много висока степен на допуснати нередности. Последните проверки установиха и нови. Рискът от политическа намеса все още не се признава и отчита изцяло, а това е необходима и първа стъпка за решаването на този проблем", коментира еврокомисарят по разширяването Оли Рен. Той категорично е отказал да коментира за какъв риск от политическа намеса говори и от къде произтича той, както и да коментира дали според него оставащите проблеми у нас са резултат от липса на политическа воля или на управленски капацитет, предаде БНР.

Новината идва след решението на ЕК по-рано тази година да спре плащанията за България поради съмнения за корупция. Така страната ни ще трябва сама да покрие  плащанията по вече сключените договори.

Не мога да скрия разочарованието си от негативното решение на ЕК във връзка с акредитациите на двете агенции по ФАР. Очаквам да видя конкретните аргументи, които стоят зад него, каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, предаде "Фокус". Според нея страната ни е направила доста, за да бъдат върнати акредитациите на агенциите. Става дума за серия от проверки, кадрови смени и външни одити. „В областта на правосъдие и вътрешни работи вече имаме и първите присъди за злоупотреба с предприсъединителни средства. Внимателният анализ на аргументите на Комисията трябва да ни помогне при бъдещата работа със структурните средства”, посочи още Грънчарова.

oli_ren3.jpg  снимки Вяра Йовева Оли Рен

Отнемането на акредитациите може да се отрази и на по-нататъшното усвояване на парите по оперативните програми от структурните фондове, тъй като голяма част от тях минават през агенцията във финансовото министерство.

През последните шест месеца служителите в двете агенции положиха изключителни усилия, за да могат да отстранят допуснатите през годините слабости и да отговорят на изискванията на Европейската комисия, се казва в становище на вицепремиера Меглена Плугчиева.
В него се посочва още, че явно краткото време от половин година се е оказало недостатъчно, за да се предоставят достатъчно доказателства за възстановяване акредитациите на двете изпълнителни агенции, отнети с решение на ЕК в последния доклад за България от месец юли".

Подобно отнемане на акредитации е прецедент за страна-членка на ЕС.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4981 |25.11.2008 Бойко Борисов няма да преговаря с БСП . 2| 4912 |25.11.2008 Хакери атакуват компютри в цял свят . 10| 5251 |25.11.2008 Имало е опити за покушение срещу Доган, заяви предшественик на Емин . 48| 7009 |25.11.2008 Мълчание покри участието на скандални бизнесмени в конгреса на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads