Реклама / Ads
19| 10513 |01.10.2020 НОВИНИ

Отровното трио: Съсипващ удар на ЛИБЕ срещу Борисов

.
Съсипващ удар на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) към ЕП срещу властта на Борисов. В проекторезолюция се изразява недвусмислена подкрепа за протестите в България... Остро се критикува главния прокурор, корупцията на властта, свободата на медиите и се предлагат санкции при изразходване на средствата на ЕС!
 

ИЗ ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯТА


В документа Европарламентът „изразява дълбоко съжаление, че развитието в България доведе до значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите, и изразява своята солидарност с хората в България в техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“.


По отношение на инициативата на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция се казва, че „ всяка конституционна реформа трябва да бъде обект на задълбочен и приобщаващ дебат и въз основа на подходящи консултации с всички заинтересовани страни, особено с гражданското общество, и да бъде приета с възможно най-широк консенсус“.


За измененията на Изборния кодекс се отбелязва с тревога, че стават седем месеца преди редовните избори, докато Венецианската комисия препоръчва да не се правят такива промени по-малко от година преди избори.


Към Народното събрание


Във връзка с това обръща внимание, че е вредна „практиката за прибързано правене на законодателство от управляващото мнозинство, често без подходящи дебати или консултации със заинтересованите страни, и отбелязва много ниското обществено доверие в тази институция (Народното събрание)“. По отношение на парламента посочва и ограничаването на достъпа на журналисти до депутатите в сградата, „като по този начин се възпрепятства медийният контрол върху работата на законодателнта власт“.


За главния прокурор и корупцията на елита


Като системен (най-тежък) проблем се изтъква „липсата на ефективни механизми за отчетност“ на главния прокурор. Забелязани са и гражданските протести срещу неговото избиране през миналата година. Отправя се критика и към начина, по който функционира Висшият съдебен съвет.


В проекторезолюцията пише, че Европейският парламент „изразява безпокойство от системната липса на разследвания на корупция на високо равнище и осезаеми резултати; отбелязва, че корупцията, неефективността и липсата на отчетност продължават да бъдат всеобхватни проблеми в съдебната система, а общественото доверие в съдебната система остава ниско поради усещането, че магистратите са податливи на политически натиск и не въздават безпристрастна справедливост“.


Еропарламентът показва добра осведоменост за скандалите в България на високо равнище и „ посочва необходимостта задълбочено разследване на твърденията за корупция на високо равнище, произтичащи от звукозаписи през лятото на 2020 г. (Бойко Борисов – б.р.), „Апартаментгейт“, скандала с къщите за гости, либийския танкер, морското имение в Росенец (Ахмед Доган - б.р.), предполагаемото незаконно прехвърляне на пари от Банката за развитие, които скандали означават дълбоки и системни слабости в правовата държава и антикорупционните мерки в България“.


Медии


Документът „изразява силна тревога от сериозното влошаване на свободата на медиите в България през последното десетилетие; призовава българските власти да създадат благоприятна среда за свободата на изразяване, по-специално чрез увеличаване на прозрачността на собствеността върху медиите, предотвратяване на прекомерната концентрация на медийната собственост и дистрибуторските мрежи (Делян Пеевски – б.р.), включително чрез правилно прилагане на съществуващата законодателна рамка, както и отмяна на преследването на клеветата през Наказателния кодекс; подчертава необходимостта да се направи съставът и мандатът на Съвета за електронни медии по-независим и ефикасен; ЕП е разтревожен от съобщенията за продължаващата практика на влияние върху медиите чрез избирателно разпределяне на средства от Евросъюза за угоднически на правителството медии“.


Европарламентът "отбелязва, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото; призовава българските власти да осигурят по всяко време защита на журналистите и следователно тяхната независимост; категорично осъжда случаите, когато критични за правителството журналисти стават обект на очернящи кампании, и призовават българските власти да пресичат тези недемократични практики; осъжда случаите на насилие срещу репортери и унищожаване на техническото им оборудване; настоятелно призовава българските власти да стартират всеобхватно разследване на всички случаи на насилие, използвано срещу журналисти, които отразяват протестите; призовава българските власти да гарантират, че полицейските служители и други служители зачитат свободата на печата и позволяват на журналисти и медийни специалисти да отразяват демонстрациите безопасно; подчертава, че насилието от страна на държавни служители е в противоречие със задължението на държавите-членки да подкреят свободата на печата и да защитават безопасността на журналистите.“


За протестите


Европарламентът „изразява своята недвусмислена подкрепа за хората в България в техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация; твърдо вярва че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава и подкрепя правото на хората на мирен протест; осъжда всяка форма на насилие срещу мирни демонстрации; подчертава, че свободата на изразяване и свободата на информацията трябва да се зачитат по всяко време; подчертава, че използването на насилие и непропорционалната сила е неприемливо; изразява по-специално ужас от твърденията за използване на сила срещу жени и деца, включително деца с увреждания“.


Заедно с това ЕП „е разтревожен от незаконните и прекомерни ревизии на частни фирми, които публично изразяват подкрепа за протестите; осъжда насилствените и непропорционални действия на полицията по време на протестите през юли-август-септември 2020 г.; призовава българските власти да осигурят пълно, прозрачно, безпристрастно и ефективно разследване в действията на полицията“.


Лоши наказателни практики


В документа се осъждат“ нехуманните условия в българските затвори, посочени от Европейски съд за правата на човека, включително наличието на пренаселеност, лоши санитарни условия и мизерия, неадекватни медицински грижи и продължително прилагане на ограничителен наказателен режим“.


Изразява се „дълбока загриженост от факта, че в над 45 решения на Европейския съд на правата на човека срещу България, властите не са спазили своето задължение за провеждане на ефективно разследване“. Това се определя като „системен (най-тежък) проблем“ и се добавя, че „ има 79 знакови решения срещу България в очакване на изпълнение“.


Омраза и дискриминация


ЕП „осъжда всеки случай на реч на омразата, дискриминация и враждебност срещу хора от ромски произход, жени, ЛГБТИ лица и лица, принадлежащи към други малцинствени групи, и призовава властите да реагират енергично на случаи с реч на омразата, включително от политици на високо ниво“.


Една от малкото похвали в документа звучи така: „приветства съдебната забрана на ежегодния неонацистки митинг „Луков марш“, както и
започналто срещу организацията зад нея БНС (Български национален съюз – б.р.)“.
Изразява се съжаление, че България не е ратифицирала Истанбулската конвенция, и се осъжда превратното тълкуване на нейното съдържание чрез "широка кампания за дезинформация и негативно медийно отразяване на темата от няколко медии с предполагаеми връзки към правителствени и опозиционни партии".


Санкции


Европарламентът отбелязва, че ЕК отказва да прекрати действието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) и я призовава да го използва, докато не бъде заменен от напълно функциониращ общ механизъм за върховенството на закона в ЕС. Освен това настоява "


Комисията да използва и други налични инструменти (за въздействие - б.р.), включително процедурите за нарушение, Рамката за върховенство на закона и бюджетните инструменти, когато са налични и когато е уместни".


Българското правителство е призовано, "в сътрудничество с Комисията
да осигури по-строг контрол върху начина на изразходване на средствата на Съюза и да отговори незабавно на опасенияат, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на кръгове, свързани с управляваща партия".


Въ в връзка с това ЕП "потвърждава позицията си по предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за защита на бюджета на Съюза в случай на ширещи се недостатъци по отношение на върховенството на закона в държавите-членки, включително необходимостта от защита на правата на бенефициентите, и призовава Съвета да започне междуинституционални преговори веднага щом е възможно." Това означава да се обвърже отпускането на еврофондове със спазването напринципите на правовавата държава, или с други думи да се спира еврофинансирането при корупция на високо равнище и други тежки нарушения.


За широка разгласа и яснота на позицията на Европарламента се възлага на председателя му да предаде тази резолюция (след като бъде приета в пленарната зала на ЕП) на Еврокомисията, Съвета на ЕС, правителствата и парламентите на държавите членки (27 държави), Съвета на Европа (47 държави), ОССЕ (57 държави) и ООН (192 държави).

 

Facebook, Отровното трио




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6667 |30.09.2020 Отровното трио: Вече никой министър не може да каже, че у нас има само ”усешане” за корупция . 19| 6664 |29.09.2020 ”Отровното трио” отговори на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ . 14| 5579 |29.09.2020 Отровното трио отговори на ДПС: Риторика, близка до ГЕРБ, превръща опозицията във формална . 11| 8780 |29.09.2020 ”Отровното трио” показа на ЕС как министри зоват да се прикриват злоупотреби с еврофондове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads