Реклама / Ads
2| 4037 |05.04.2020 НОВИНИ

Отсрочки ще има само за редовните платци по кредитите

.
Петър Андронов
Отсрочките за вноските е за хората, които редовно са обсслужвали своите кредити до 1 март. Длъжниците, които могат да се възползват от отлагането заради въведеното извънредно положение, трябва да не са закъснявали с вноски по кредити с повече от месец.
 

Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов.

 

Финалната дума обаче има Българската народна банка. Тя трябва да одобри проекта за правилата, които ще се прилагат в търговските банки. Отсрочката ще се отнася за всички видове кредити - и за потребителски, и за ипотечни, обясни Андронов. Предложенията за налагане на мораториум са свързани с препоръката на Европейския банков орган.

 

По думите му, доказването на обстоятелствата около затрудненията, вследствие на ограничителните мерки, ще става по различни начини.

 

"Това е една подадена ръка за няколко месеца, след което се надяваме гражданите и фирмите да си стъпят на краката и да продължат напред", добави Андронов.

 

Това, което сме разработили за отсрочване на задължения по кредити за фирми и граждани, ще даде възможност да достигнат до нов погасителен план, според който през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и целият срок на техния кредит ще се отложи с периода на отсрочването, поясни финансистът.

 

"Срокът на действие на тази процедура е до самия край на месец юни, тоест, не е необходимо сега всички да се втурнат, особено в този период. По-скоро нека да се консултират с банките и заедно да изберат графика и момента", предупреди банкерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4271 |05.04.2020 Деница Сачева: Мислим за директни плащания за самонаетите лица . 4| 4080 |03.04.2020 Шефът на асоциацията на банките: Само за коректните платци ще важи мораториум на кредитите . 1| 4111 |03.04.2020 Пълни заплати за учителите само при 25 часа е-обучение седмично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads