Реклама / Ads
0| 5630 |07.05.2007 НОВИНИ

Отстранени следователки и уволнена зам.-министърка на разпит в прокуратурата заради скандала Овчаров

.
По повод обвиненията им, че шефът на НСлС Ангел Александров е оказвал натиск нърху тях, днес в Софийска градска прокуратура бяха извикани за разговор двете следователки Зоя Иванова и Татяна Шарланджиева, както и уволнената зам.-министърка на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова.
 
„В момента върви проверка на моята работа и тя ще покаже докъде не съм стигнала”, каза отстранената следователка по делото „Топлофикация” Татяна Шарланджиева преди да влезе на разпит при прокурор Иваничка Трифонова заради разразилия се скандал между следовател № 1 Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.
По повод обвиненията им, че шефът на НСлС Александров е оказвал натиск нърху тях, днес в Софийска градска прокуратура бяха извикани за разговор двете следователки Зоя Иванова и Татяна Шарланджиева, както и уволнената зам.-министърка на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова.
Шарланджиева уточни, че е направила всичко, което й е било разпоредено от наблюдаващия прокурор и което е счела за нужно като събиране на доказателства. “Не мога да знам кое е неудобно за наблюдаващия прокурор и Ангел Александров”, посочи следователката. Относно твърденията на Александров, че от нея е изтичала информация от разследванията на „Топлофикация” и „Булгартабак”, тя заяви, че когато твърди такива неща той би следвало да има факти, върху които да прави подобни извози.
Шарланджиева каза още, че не може да си обясни как класифицирана информация, свързана със скандала, е попаднала в медиите, тъй като това е недопустимо и е престъпление според НК. Шарланджиева отрече да се е виждала с бизнесмена Красимир Георгиев извън кабинета си. Поканата към европейските експерти да наблюдават разследването на скандала, тя определи като „доказателство за нашето безсилие да се справим”.
След близо тричасов разговор в прокуратурата следователката Зоя Иванова не пожела да даде изявления пред журналисти. “Казах моята истина”, бяха единствените й думи. Все пак тя отбеляза, че е намерена откраднатата й наскоро кола.
”Не съм виждала никакви снимки и не знам за какво говори Ангел Александров”, каза пък отстраненият зам.-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, преди на свой ред да влезе за разговор в прокуратурата. Тя категорично отрече да е ходила в Боровец. Според нея Александров си измислял. Нинова обаче имала доказателства, че шефът на НСлС я е изнудвал. Бившата вече зам.-министърка не коментира и публикуваните есемеси между нея и бизнесмена Красимир Георгиев.
Нинова каза, че три дни след започването на случая е уведомила премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, че иска да се оттегли от поста. Според нея този случай е излязъл извън рамките на правото. “Не се търсеха доказателства, а се опитваше да се манипулира процесът”, смята тя. “Бих искала всички засегнати по случая, да успокоят емоциите си и да се спре да се правят инсинуации. Всички доказателства да се представят само на прокуратурата”, каза Нинова. Според нея хората, които твърдят, че имат доказателства, са си позволили да ги изнесат в пресата, което е забранено от закона. Тя имала съмнения, че са направили така, защото „тези хора не са убедени, че доказателствата са годни в съда”."ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6867 |08.05.2007 Кристиян Вигенин: Уплашиха се от БСП и скроиха скандала с Овчаров . 0| 11024 |08.05.2007 Прокуратурата притисната – ако не действа бързо, отвън ще дойде заповед за арест на Красимир Георгие . 0| 5829 |09.05.2007 Румен Овчаров излезе в неплатен отпуск . 0| 6113 |11.05.2007 НДСВ плаши с излизане от правителството заради некоректно поведение на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads