Реклама / Ads
30| 13206 |25.08.2010 НОВИНИ

„Отстрелват” Ваньо Танов от митниците в „Паламара”?

.
Ловен трофей пред станцията в
Шефът на агенция „Митници” ген. Ваньо Танов вероятно ще освободи поста в най-скоро време. Такова било решението на премиера Бойко Борисов. То било взето по време на ловния излет на министър-председателя в дивечовъдното стопанство на неговия приятел бизнесмена Валентин Златев „Паламара” край Шумен преди няколко дни.
 

Това съобщиха източници на Frognews.bg. Официалната версия щяла да е свързана с развихрилата се контрабанда на цигари и ниските приходи от митниците. По неофициални данни обаче ген. Танов си отивал заради опита му да разнищи контрабандата на петрол. През 2007 г. той напусна директорското място в ГДБОП поради същите причини. Тогава се заговори за тайна разработка „Шейх”, която разкрила каналите за нелегален внос на петрол и продажбата му в известни бензиностанции. Лидерите на тройната коалиция обаче спрели разследването, защото щял да се разрази огромен скандал със замесени в него известни бизнесмени и спонсори на политически партии и личности. В папката „Шейх” имало събрана оперативна информация за връзките на олигарси, близки до властта с взривения преди години бизнесмен Стоил Славов.
Днес същата разработка „отлежава” в сейфовете на ДАНС и никой не смее да я извади поради същите причини. Танов обаче се осмелил да говори за въпросната петролна контрабанда, която ощетява държавата със стотици милиони и да предложи разследването да почне отново.

В ловното стопанство „Паламара” премиерът Борисов привиквал някои министри да им свежда оперативни задачи. Пръв, още след откриването на ловния сезон, там рапортувал земеделският министър Мирослав Найденов.

Говори се също, че по време на гощавките в „Паламара”, са дискутирани и позициите на правителството по отношение на АЕЦ – Белене, цените на руския газ и петролопровода „Бургас – Александруполис”. Близък човек до премиера се бил върнал тези дни от Москва, където пътувал през Гърция, с последните позиции по въпросните проекти на Кремъл.

Ваньо Танов стана център на спорове между финансовото министерство и МВР по отношение на акциите по митниците. По време на скандала вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов си размениха реплики за това чие ведомство има по-големи заслуги в борбата с контрабандата. Дянков се опита да защити Танов, но в крайна сметка Бойко Борисов обяви, че митническият шеф е длъжник на бюджета и му даде последен шанс да поправи нещата. Опитът на Танов обаче да реанимира разработката „Шейх” вероятно ще се окаже фатален за него.

Говори се също, че в уютната вила в „Паламара” са привиквани и големи производители на алкохол. С тях е проведено събеседване, което може да се окаже причина за големия спад в продажбите и печалбите.

Дивечовото стопанство „Паламара” преживяло ренесанс след като грижите за него поел лично босът на ЛУКойл Валентин Златев, който е и домакин на премиерското посещение там. То е създадено още през 30-те години на м.в. по настояване на цар Борис ІІІ. В него се отглеждат предимно елитни екземпляри елени, трофеи от които красят колекциите на баровци, хора от властта и богати чужденци. В момента ловът е забранен (резрешени са пернати), но какво става зад оградата на стопанството никой не знае. За недостъпността в ловния светая светих отговаря активистът от ДПС Бейзат Яхя. Кръстник на сина му е самият Златев, а на сватбата на момчето преди две години се изсипаха депутати и министри от тройната коалиция, плюс тогавашния кмет Бойко Борисов.

Преди няколко дни МВР проведе акция "шейхове". Бяха арестувани и четирима служители на вътрешното ведомство, които участвали в източване на гориво от петролопровод на ЛУКойл. Тази операция обаче няма нищо общо с разработката "Шейх". В сегашната са ударени дребни риби, а "Шейх" засяга баш босовете в контрабандата.

В „Паламара” обичат да ходят още президентът Първанов, шоуменът Слави Трифонов, футболният идол Христо Стоичков и други приятели на Златев. Там те освен ловни лакърдии обсъждали и важни държавни дела. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5193 |25.08.2010 Цв. Цветанов: Надявам се съдебните решения да не зависят от нечисти пари . 33| 6048 |14.08.2010 Цветанов: Липса на съдебна воля възпрепятства разследването срещу "Килърите" . 56| 6073 |05.08.2010 Цв. Цветанов: "Всичко коз" измъкнаха 600 хил. под носа на съда . 49| 7837 |04.08.2010 Цв. Цветанов: Очаквайте ликвидиране на знакови лица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads