Реклама / Ads
30| 4906 |07.06.2011 НОВИНИ

Отсвирват ни за Шенген с години, не с месеци?

.
Докладът, изготвен от португалския евродепутат Карлуш Коельо (ЕНП) за България и Румъния, изрично казва, че двете страни членки на ЕС са изпълнили техническите критерии и са готови да се присъединят към Шенгенското пространство. Кога обаче реално това ще се случи, зависи от финалните дебати по доклада днес в Европейския праламент в Страсбург и от гласуването на документа ден по-късно.
 
 
Очаква се евродепутатите да подкрепят членството на двете държави, след като европейската десница ЕНП и левицата ПЕС обявиха, че до края на годината България и Румъния трябва да влязат в "Шенген".

В същото време във вторник авторитетният британски вестник “Файненшъл Таймс“ цитира неназован дипломат, според който членството на България "ще бъде въпрос на години, а не на месеци". По думите му разширяването на Шенгенското пространство изисква доверие към съдебните институции в тези страни, което "сега не съществува".

Депутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП не приеха предложението да бъде обвързано членството с резултатите от борбата с престъпността и корупцията и в доклада на Коелю няма такава клауза. В доклада остана и пожелателния срок - 2011 година, за присъединяването на двете страни.

Според докладчика по кандидатурата на България и Румъния пък "двете страни са дори по-подготвени за "Шенген" от някои вече присъединили се".

За България има обаче препоръка да изготви специален план за справяне с евентуален ръст на емигрантския натиск по границите с Гърция и Турция.

Жозеф Дол, председател на европарламента, тази на ЕНП, очаква докладът да бъде одобрен без проблеми.

"В Европейския парламент няма да има проблем. В съвета вероятно ще има техническа дискусия, но според мен основните, големите проблеми,които блокираха развитието по тази тема, са преодолени, поне що се отнася до мен и моята политическа група те са решени", заяви Дол, цитиран от БНР.

Решението за присъединяване обаче се взима с пълен консенсус от страните членки, а Германия, Франция и други държави обявиха, че ще блокират присъединяването на София и Букурещ в Шенген, докато не постигнат резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Евентуалното присъединяване на София в Шенгенското пространство открито се обвързва със заключенията в предстоящия доклад по мониторинговия доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Сегашният ротационен председател на ЕС – Унгария, и следващият – Полша, обаче обявиха, че подкрепят членството на София и Букурещ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6084 |25.05.2011 Франция ни спира за Шенген заради енергетиката . 2| 4731 |20.05.2011 Полша ще настоява да ни приемат в Шенген през 2011 . 5| 5102 |13.05.2011 ЕС пак умува кога да влезем в Шенген . 17| 4862 |12.05.2011 Влизаме в Шенген при необратим напредък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads