Реклама / Ads
0| 3734 |29.05.2019 НОВИНИ

ЕК отвори темата за присъединяване на Северна Македония и Албания

.
Еврокомисията препоръча за втори път начало на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, но предупреди, че процесът си остава продължителен. Очаква се съветът на Евросъюза да се произнесе по препоръката през юни.
 

Премиерът Бойко Борисов поздрави във Фейсбук колегите си Зоран Заев и Еди Рама с препоръката. Българското председателство остава в историята с това, че сложи темата за Западните Балкани на масата, пише Борисов.

 

 От министерството на външните работи на Република България съобщиха, че  приветстват публикуването на пакета "Разширяване" за 2019 г. на Европейската комисия. Потвърдени са водещите принципи на политиката на разширяване – принципът на собствените заслуги и фокусът върху върховенството на правото и основните свободи.

Разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава сред приоритетните за България теми и следва да продължи да заема важно място в европейския дневен ред. Добросъседските отношения, регионалното сътрудничество, върховенството на правото са критерии от хоризонтално значение, попадащи в рамката на условностите.

Удовлетворени сме от запазването на динамиката, постигната от Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на разширяването, включително с приетите заключения през юни 2018 г., която и настоящите доклади на ЕК отразяват. В тази връзка приветстваме препоръките за започване на преговори за присъединяване както с Република Северна Македония, така и с Албания.

 

С оглед на приоритетното значение на добросъседските отношения ще бъде необходимо на всеки етап от процеса да бъде оценявано изпълнението на постигнатите договорености в тази област с всички страни-кандидатки, които водят преговори за присъединяване. За тази цел с особено внимание ще бъде изисквано прилагане на практика на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония.

 

България внимателно ще анализира докладите и препоръките на ЕК, с оглед на оценка на тяхната достоверност и обективност. Ще положим всички усилия за приемането на Заключения на Съвета, потвърждаващи значението на политиката на разширяване на ЕС като ключов инструмент за мир, стабилност, сигурност, просперитет и дълбочинна трансформация на обществата в страните-кандидати и потенциални кандидати за членство чрез изпълнението на необходимите критерии. Очакваме проектите на заключения, с които да бъде подготвено решение за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и Албания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3767 |17.05.2019 Експерти за отложения старт на тол системата: Тестването е важно и необходимо . 2| 3718 |16.05.2019 Отлагат въвеждането на тол системата с 3 месеца за ТИР-ове . 2| 3807 |15.05.2019 Днес започва тестването на тол системата у нас . 1| 4137 |13.05.2019 Таня Михайлова: Учители, напуснали системата, могат да се върнат с подходящи стимули

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads