Реклама / Ads
0| 4753 |06.02.2016 НОВИНИ

Отвориха „Кулата-Промахон“, ГКПП-Илинден остава затворен

.
Продължават протестите на гръцките фермери, които са блокирали българо-гръцките гранични пунктове.
 

Малко след 17 часа  на граничния пункт "Промахон-Кулата“ започна пропускане и в двете посоки на леки автомобили, автобуси и лекотоварни коли. Служителите  на гранична полиция информираха, че е започнало и пропускане на тежкотоварни камиони, но времето ще бъде ограничено. Блокиран за движение на всички видове превозни средства остава пунктът "Ексохи-Илинден“, съобщи БНР.

 

Протестиращите фермери от южната ни съседка продължават да бъдат непредсказуеми в решенията си кога и къде ще блокират транспортни коридори както във вътрешността на страната, така и по границата. Това изнервя всички пътуващи, най-вече шофьорите на тежкотоварни камиони на граничните ни пунктове, които дни наред са в капана на гръцкото недоволство срещу намеренията на правителството да увеличи данъците и осигуровките. Тази нощ за 2 часа бяха пропускани тирове и в двете посоки на "Кулата-Промахон“, след което границата отново бе напълно затворена. Втората времева квота за придвижване на камиони в двете посоки бе от 12 до 15 часа следобед. Това чувствително намали опашката на гръцка територия, но от наша страна продължават да пристигат тирове от Полша, Румъния, Унгария, Молдова, Сърбия и България. Колоната към 18 часа отново бе 10 км. Граничните общини Петрич и Сандански продължават да организират доставките на храна и вода за чакащите шофьори. Българските власти нямат информация дали от гръцка страна е спазен ангажиментът да бъде подсигурено най-необходимото за шофьорите на тяхна територия, които са в по-тежка ситуация, тъй като в разстояние от 30 км там няма населени места и заведения за хранене.

Затворен за всички автомобили е граничният пункт "Маказа". Протестиращите гръцки фермери са блокирали всички пътища към Комотини, включително междуселските.

 

През "Маказа" е единственият пряк път за гръцкия град Комотини. Фермерите са го блокирали на около 15 км. от границата в района на село Тихиро, където вече пети ден са разположени трактори и селскостопански машини. Досега протестиращите затваряха пътя за няколко часа, но днес блокадата е пълна. Земеделците са препречили и междуселските шосета, така че никой не може да влезе навътре, дори да е преминал преди това през "Маказа“. Затворен е и западният изход на Комотини към магистралата Виа Егнация. По данни на гръцката полиция се очаква блокадата да продължи до 12 часа в неделя. Пътуващите към Гърция се пренасочват към съседните гранични пунктове: "Златоград" и "Ивайловград". В момента на "Маказа" няма опашки от чакащи коли. Това е първата продължителна блокада на пътя за Комотини от откриването на граничния пункт през 2013 г.

 

Нормално се преминава през пунктовете "Капитан Петко войвода" и "Ивайловград".

Няма комуникация  между областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и заместник префекта на Серес Йоанис Мойсиадис, който пое ангажимент да  информира българските власти за всяко решение на протестиращите гръцки фермери. По информация от нашите институции не е изпълнен и ангажимента на блокираните в Гърция шофьори да бъдат осигурени храна, вода и химически тоалетни.

 

Гръцките фермери заплашиха да засилят блокадата на пътищата, граничните пунктове и регионалните летища от днес, освен ако властите не се съобразят с исканията им. Решението за още протести бе подписано от представителите на 62 блокади след шестчасови преговори. Общото искане е оттеглянето на проекта за промени в пенсионната и данъчната система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4873 |27.12.2015 Герджиков: Не отвориха широко вратата за съдебната реформа, само я открехнаха . 2| 4581 |21.11.2015 Извънредна телефонна линия отвориха в Брюксел . 29| 5885 |07.09.2015 Експерт: САЩ отвориха арабския ад, да поемат бежанци . 2| 5462 |25.10.2014 Отвориха за леки коли Хаинбоаз, проходът Твърдица - Елена е затворен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads