Реклама / Ads
22| 5638 |01.08.2010 НОВИНИ

Отвориха кутията с мощите на Йоан Предтеча

.
на разкопки Източник: www.nextbgtrip.com
Историци и министър са сигурни в находката.
 

Реликварият, открит при разкопките на абесидата на манастира „Свети Георги“ край Созопол, наистина съдържа мощи от Свети Йоан Кръстител, обявиха днес български учени, съобщи Дарик радио. Откритата в останките на остров „Свети Иван“ кутия съдържа костици от ръката и крака на Йоан Предтеча, покръстил Иисус Христос. Така смятат историците Красимир Попконстантинов, министър Божидар Димитров и директорът на Бургаския исторически музей Цоня Дражева. Предстои светите мощи на Йоан Кръстител да бъдат предадени на Сливенския митрополит Йоаникий, който да реши къде ще бъдат изложени.

Реликварият с мощите на Св. Йоан Предтеча и Кръстител, открит на остров Св. Иван в Созопол, беше открит на 28 юли т.г. по време на сондажни изкопи в основите на най-старата църква на острова, построена в края на ІV – началото на V в. Откритието бе направено от екип, воден от проф. Казимир Попконстантинов. При отварянето днес присъстват и Сливенският митрополит Йоаникий, ст.н.с. Александър Минчев от Варненския музей и директорът на Созополския музей Митко Недев. Находката на археолозите стана при разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 м под пода. Мраморният реликварий (мощехранилница) с форма на малък саркофаг, дълъг 18 см и висок 14 см, бе пренесен в касата на Археологическия музей в Созопол. Там той стои запечатан с червен хоросан във вида, в който е бил открит и е под денонощна охрана.

При проучване на хоросановата подложка е открита втора малка кутийка с размери 6 см дължина, 4,5 см ширина и 3 см височина, която прилича по форма на кибритена кутия, изработена от бледожълт пясъчник (характерен за територията на Палестина). По външните й стени има надписи на старогръцки. Единият е „Господи, помагай на твоя раб Тома“, а на другата страна на кутийката пише „Свети Йоан“. Археолозите предполагат, че може би някога в нея са се съхранявали част от мощите. По начина на изработката и орнаментите върху нея специалистите съдят, че тя е изработена около V век. Предположенията, че в нея са скрити мощите на Кръстителя пък идват от факта, че манастирът и църквата на острова са носели името на Йоан Предтеча.

Археолозите разкриха, че мощехранилницата най-вероятно е била премествана в границите на острова. Първоначално мощите са се намирали в олтара на първата църква, която е унищожена от аварско нашествие през 586 година. Завоевателите са преминали през остров Св. Иван на път за Константинопол и са опожарили църквата до основи. Археолозите вече са открили следи от унищожителния пожар. През IХ-Х век църквата е възстановена, а олтарната част става по-голяма. Именно тогава реликварият най-вероятно е бил преместен в новата църква,за което свидетелстват двете ниши, които по структура и начин на оформление с тухли и хоросан са идентични.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6203 |18.04.2010 Отвориха частично българското небе, Първанов пропуска погребението на Качински . 20| 5696 |12.02.2010 Готови ли сме да отворим кутията на Пандора? . 21| 5200 |22.01.2010 Генерала уплаши гръцките фермери, отвориха Кулата . 14| 4799 |08.10.2009 Отвориха Галерията, оказа се закононарушение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads